Jak podało USDA (departament rolnictwa USA), produkcja świeżych truskawek w Chinach w sezonie 2012/2013 wyniosła 2,1 mln t i była o 5% wyższa w porównaniu do sezonu 2011/2012 - informują analitycy BGŻ.
Było to konsekwencją zarówno lepszego plonowania wynikającego z korzystnych warunków pogodowych, ale także nieznacznego zwiększenia powierzchni upraw w północnej części kraju. W 2012 roku Chiny wyprodukowały również 150 tys. t mrożonych truskawek, co oznacza wzrost o 15% w stosunku do sezonu poprzedniego.
Oczekiwane jest zwiększenie ich eksportu w sezonie 2012/2013 (czerwiec – maj), w tym również do krajów Unii Europejskiej – łącznie o 5% w porównaniu z sezonem 2011/2012, do poziomu 120 tys. t. Biorąc pod uwagę dłuższy okres, chiński eksport mrożonych truskawek wydaje się być jednak stabilny – w latach 2008-2011 jego wielkość utrzymywała się w granicach 110-120 tys. t.
Za: BGŻ
pg