Sezon na polskie truskawki zaczyna się w kwietniu

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.

Zapraszamy na truskawki już w kwietniu. Są smaczne, zdrowe i polskie, stąd, z okolic Kalisza – polecają Aldona i Jarosław Radola, którzy od kilku lat prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.

Jesteśmy tu ponieważ chcemy aby więcej ludzi dowiedziało się, że w Polsce mamy truskawkę już wczesną wiosną. Chcemy aby coraz więcej ludzi jej próbowało i doceniło walory – mówili Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.

Zapraszamy do poszukiwania naszych polskich owoców w sklepach i do sprawdzenia, że to jest nasz produkt. Warto, bo jej smak jest zachwycający – mówił Janusz Cieśla, ekspert ds. produkcji szklarniowej.

Życzę aby konsumenci nie mylili się w zakupie polskich owoców. Jako branża musimy podpowiadać jak odróżnić nasze lokalne owoce od importowanych – mówił Mariusz Chenczke. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkować. Musimy współdziałać, tak by pokazywać różnice i aby namawiać na bardziej świadome zakupy. Patrzmy na etykiety, szukajmy informacje o gospodarstwie, w którym owoce są produkowane – dodaje.

Producenci poczuli, że są wspólnotą. Razem mogą więcej. Mają te same cele i marzenia. Wśród nich najważniejszym jest powszechna świadomość, że potrafimy w Polsce produkować truskawkę przez wiele miesięcy w roku. Od początku kwietnia do końca listopada. Chcą by Polacy o tym wiedzieli i aby potrafili bezbłędnie rozpoznać produkt krajowy. Znacznie świeższy niż sprowadzany z południa czy zachodu Europy. Widać też ambicję i ochotę by podbić tą truskawką serca nas wszystkich – mówił Mikołaj Rey, Szef Kuchni, który od lat promuje walory polskich superowoców.

Sezon uważamy za otwarty

Jako Szefowie Kuchni pokazujemy, że sezon na truskawki zaczyna się w kwietniu. Co równie ważne, że truskawka jest dobra nie tylko do deserów i podwieczorków. Ma swoje miejsce w sałatkach i tartach, obok ryby i mięsa, szpinaku i orzechów, na szaszłykach i przy grillu. Tylko wyobraźnia ogranicza kulinarne wykorzystanie truskawki. Za to kucharze kochają truskawkę – podsumował Mikołaj Rey, Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja – ojca literatury polskiej. Zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN.

Życzę wszystkim aby kubki smakowe dostały tylu wrażeń jak nasze tutaj dzisiaj. Pobudzały zmysły, fantazje i chęć myślenia o walorach polskich superowoców – Krzysztof Żabówka z Daifressh Berry, firmy uprawiającej i dostarczającej świeże owoce.

Życzymy wszystkim aby zdrowo się odżywiać. Wśród tej zdrowej żywności, aby spożywali dużo owoców i warzyw. Truskawki, które jedliśmy są naprawdę doskonałe. Są produkowane z wiedzą i pasją. Uprawiane w szklarni owoce są chronione przed kontaktem z gruntem, od deszczu i rosy. Mają fantastyczne walory zdrowotne. Życzmy sobie już wczesną wiosną, w kwietniu, maju, ich dłużej konsumpcji – powiedział Stanisław Zabarski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, kierujący Dniami Ogrodnika, którym, na Zamku w Gołuchowie, towarzyszy gala Krajowego Konkursu „Wzorowy Ogrodnik”.

Jest takie powiedzenie, dzień bez truskawki dniem straconym. Dlatego dajemy Polakom dobrą truskawkę już od kwietnia – trafnie podsumował Krzysztof Chenczke.

Współpraca pomaga budować nawyk codziennej konsumpcji. Działania liderów są wspierane przez „Czas na polskie superowoce!” – projekt integrujący producentów wszystkich polskich owoców jagodowych.

Projekt współtworzą: Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki. Liderem Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło: KZGPOiW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułĆma bukszpanowa przestaje być gatunkiem tajemniczym
Następny artykułWiśnie ozdobne w USA – klasyki kontra nowe odmiany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.