Wege grill – co podać na bezmięsnym grillu?
Dania bezmięsne mogą być serwowane na grillu nie tylko wówczas, gdy odwiedzają nas weganie i wegetarianie. Grillowane warzywa oraz inne roślinne produkty są bardzo smaczne i zdecydowanie zdrowsze niż mięso. Grillowana papryka, marchewka czy ziemniaki zachwycają swoim dymnym karmelizowanym smakiem, aromatem oraz lekko chrupiącą skórką.
Jednakże nie tylko jarzyny możemy serwować na wegetariańskim grillu. Doskonałe produkty dla osób świadomie rezygnujących z jedzenia mięsa lub pragnących ograniczyć jego spożywanie to również szaszłyki, sery, gotowe wegetariańskie kiełbaski, kaszanki czy burgery. Dla wegan możemy natomiast przygotować kotlety oparte o proteinę sojową, tofu seitan, tempeh oraz pieczone na ruszcie warzywa, a także owoce. Bezmięsny grill może być doskonałą alternatywą oraz ciekawym rozwiązaniem odmiennym od mięsnego jadłospisu z rusztu, do którego przywykliśmy.
Wegetariański grill — Co przygotować na grilla dla wegetarian?
Wegetariański grill stwarza możliwości zrobienia wielu potraw, jakie możemy zaproponować gościom. W tym celu warto przygotować produkty spożywcze takie jak: bakłażany, ziemniaki i bataty, kalafior, boczniaki, pieczarki i inne grzyby, brzoskwinie, ananas, awokado, tofu, ser halloumi, pleśniowe camemberty grillowe i inne sery.
Najłatwiej wykonać jest wegetariańskie szaszłyki na grilla. Robi się je z pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, cebulki, cukinii, naturalnego lub wędzonego tofu, kostek oraz żółtego sera wzajemnie przeplatających się na drewnianych patyczkach, oraz podsypywanych czarnuszką lub prażonym sezamem. Do maczania szaszłyków doskonale nadają się sos sojowy i oliwa z oliwek.
Dla wegetarian doskonałym, pożywnym i smacznym daniem są również wszelkie sery. Na ruszt możemy położyć oscypek, halloumi, feta i sery pleśniowe, które świetnie smakują w połączeniu z żurawiną albo pikantnym sosem z papryki.
Wegański grill — Co podać na grilla dla wegan?
Przygotowując wegańskiego grilla, należy pamiętać, że nie mogą znaleźć się na nim żadne składniki pochodzenia zwierzęcego. Nie podajemy masła, zastępując je margaryną lub olejem, unikamy miodu. Nie proponujemy gościom produktów z mleka krowiego, owczego czy koziego: serków, jogurtów ani samego mleka np. do kawy. Na szczęście istnieje bardzo wiele jego smacznych roślinnych zamienników i gości możemy uraczyć napojem ryżowym albo migdałowym a zamiast klasycznego jogurtu do dipów dodać sojowy lub kokosowy.
Wiadomo, że w kuchni wegańskiej podstawową rolę odgrywają warzywa. Stąd na wegańskim grillu nie może zabraknąć bakłażanów marynowanych w sosie sojowym, cukinii, papryki, ziemniaków czy batatów. Smaczna jest również opiekana na ruszcie marchewka oraz kalafior a w folii. Upiec można także ciecierzycę, ogórki, por czy pomidory. Warzywa można wcześniej potrzymać kilkanaście godzin w marynacie wykonanej z ziół, sosu sojowego, octu i oliwy z oliwek z dodatkiem przypraw. Więcej informacji o grillowaniu warzyw znajdziecie również na Aldi: https://www.aldi.pl/inspiracje/warzywa-na-grilla.html.
W taki sposób dobrze jest zamarynować cukinię i bakłażany a będą bardziej udawały mięso. Świetnie sprawdza się również pokrojona w plastry cebula, pieczarki same, lub z farszem przygotowanym z warzyw, ryżu albo kaszy, papryka, a nawet szparagi.
Nie ma chyba osoby, której nie zachwyciłyby grillowane ziemniaki i bataty przygotowane z ziołami i oliwą. Podobnie też można upiec na ruszcie pomidory oraz marchewkę.
Potrawą, która może stać się hitem Twojego wegetariańskiego i wegańskiego grilla, są desery z grillowanych owoców, które z całą pewnością przypadną do gustu nie tylko zdeklarowanym jaroszom. Ich obecność może też spodobać się najmłodszym uczestnikom przyjęcia, szczególnie jeśli podane zostaną wraz z wegańskimi lodami, które już coraz łatwiej kupić w ofercie naszych sklepów. Do tego celu możemy przygotować banany grillowane z dodatkiem wiórek kokosowych, płynnej czekolady lub drobno posiekanych orzechów.
Innym grillowym przysmakiem mogą okazać się również gruszki lub jabłka, z cynamonem, a także ananasy i brzoskwinie z wiórkami, lub orzechami posypane szafranem albo wanilią.
Jeśli na waszej ogrodowej uczcie pojawi się gorący arbuz albo melon, z całą pewnością goście będą zachwyceni. Melona pozbawionego gniazda nasiennego i grillujemy tylko minutę. Z kolei arbuza dobrze jest wcześniej potrzymać kilka godzin w occie balsamicznym, posypać cukrem i upiec na ruszcie, a podawać posypanego cynamonem.
Doskonałą przekąską są również faszerowane jabłka z grilla, do których możemy wkładać przed pieczeniem konfiturę z dodatkiem orzechów i rodzynek. Takie jabłka zawinięte w folię opiekać trzeba jednak przez około 30 minut. Podobnie przyrządzić możemy grillowane brzoskwinie, które jednak pieką się nieco krócej.
Potrzebujesz więcej wskazówek? Nadal nie wiesz co przygotować na grilla ze znajomymi? Zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem: https://parenting.pl/co-mozna-przygotowac-na-grilla-ze-znajomymi
Wege grill – przepisy
Co możemy podać na wege grilla? Oto przydatne przepisy na grilla
Boczniaki z pieczywem czosnkowym na grillu
Oczyszczamy grzyby, kroimy je, podpiekamy, aż zmiękną i się przyrumienią. Przygotowujemy zaprawę w formie 3 łyżeczek oliwy, 2 ząbków czosnku i 2 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki, doprawionych pieprzem i solą. Bagietkę namaczamy w czosnkowej oliwie, przyrumieniamy na ruszcie i układamy na niej boczniaki.
- Grillowane szaszłyki ze szparagów i tofu. Tofu pokrojone w grubą kostkę zalewamy przygotowaną marynatą wykonaną z soku z cytryny i oleju z solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Szparagi kroimy na niewielkie kawałki i nakładamy na patyczki do szaszłyków wraz z tofu. Grillujemy całość około 5 minut.
- Grillowana papryka faszerowana. Z przygotowanego kuskusu, czosnku, podduszonych pomidorów z cebulą i parmezanu robimy farsz. Wypełniamy nim przekrojone wcześniej papryki, skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 30 minut zawinięte w folię aluminiową.
- Wegański, grillowany burger z boczniakami. Kapustę szatkujemy, marchewkę z majonezem, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą oraz pieprzem i mieszamy, przygotowując z nich surówkę. Boczniaki skropione oliwą, z solą i pieprzem opiekamy na ruszcie. Kupione gotowe wegańskie burgery kładziemy na ruszt, opiekając każdą stronę po 2 minuty. Na bułkę nakładamy surówkę, grillowane boczniaki, burger, i nakrywamy górną bułką. Można położyć też plasterki pomidora albo pikle.
Materiał Partnera