CEBULA NA LEKARSTWO

    Brytyjscy naukowcy potwierdzili, ze cebula należy do najzdrowszych warzyw. Powinno się ją jednak spożywać na surowo, gdyż jakakolwiek obróbka termiczna powoduje, że bezpowrotnie traci składniki korzystne dla ludzkiego zdrowia. Surowa cebula pomaga w leczeniu chorób krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma właściwości antyutleniające oraz wyraźnie pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Interesujący jest, potwierdzony przez badaczy ze Stanów Zjednoczonych, fakt, że korzystne właściwości dodatkowo poprawia przechowywanie cebuli w chłodni (do 90 dni). Odmiany o łagodnym smaku mają wprawdzie mniej korzystnych dla zdrowia składników, ale mogą być częściej spożywane na surowo. Doświadczenia na zwierzętach wykazały, że spożywanie cebuli lepiej zapobiega chorobom układu krążenia niż profilaktyczne zażywanie aspiryny (najskuteczniej działa świeży sok tego warzywa). W przeciwieństwie do cebuli marchew jest najzdrowsza dla ludzi po ugotowaniu. W tej postaci łatwiej uwalniają się bowiem karotenoidy i mogą być przyswajane przez organizm. Na podstawie Horticulture Week, 6.12.2001

    Brytyjscy naukowcy potwierdzili, ze cebula należy do najzdrowszych warzyw. Powinno się ją jednak spożywać na surowo, gdyż jakakolwiek obróbka termiczna powoduje, że bezpowrotnie traci składniki korzystne dla ludzkiego zdrowia. Surowa cebula pomaga w leczeniu chorób krążenia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma właściwości antyutleniające oraz wyraźnie pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów. Interesujący jest, potwierdzony przez badaczy ze Stanów Zjednoczonych, fakt, że korzystne właściwości dodatkowo poprawia przechowywanie cebuli w chłodni (do 90 dni). Odmiany o łagodnym smaku mają wprawdzie mniej korzystnych dla zdrowia składników, ale mogą być częściej spożywane na surowo. Doświadczenia na zwierzętach wykazały, że spożywanie cebuli lepiej zapobiega chorobom układu krążenia niż profilaktyczne zażywanie aspiryny (najskuteczniej działa świeży sok tego warzywa). W przeciwieństwie do cebuli marchew jest najzdrowsza dla ludzi po ugotowaniu. W tej postaci łatwiej uwalniają się bowiem karotenoidy i mogą być przyswajane przez organizm. Na podstawie Horticulture Week, 6.12.2001

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCEBULOWA GLOBALNA WIOSKA, cz. III – REPRODUKCJA
    Następny artykułROSNĄ DOCHODY UNIJNYCH ROLNIKÓW

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.