Co może zrobić producent, by poprawić żyzność gleby?

Na to pytanie starał się odpowiedzieć  Hans van der Staak (Ferm-O-Feed). Zdrowa gleba o wysokiej zawartości materii organicznej rozkłada substancje chemiczne i zatrzymuje pestycydy w swojej wierzchniej warstwie, stymuluje życie glebowe i stopniowo uwalnia składniki pokarmowe. 
 
Lekka, piaszczysta gleba ma średnio 2,5% materii organicznej – w jej 30. centymetrowej warstwie znajduje się około 97,5 tony takiej materii. Rozkłada się ona w tempie 3% rocznie – ubywa nam więc około 3 tony materii organicznej rocznie. Dodatkowo flora i fauna glebowa to średnio 3 tony masy organicznej na hektar gleby (30 cm warstwa).

Hans van der Staak

Ubywającą materię można i należy uzupełniać – zdaniem prelegenta naturalnymi produktami typu granulowanych oborników kurzych. A dlatego tymi produktami, bo ich aplikacja jest prosta, zawierają dużo kwasów fulwowych i huminowych, są bogate i dobrze zbilansowane w NPK oraz mikroelementy.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym wystąpieniem H. van der Staak’a oraz pozostałymi wykładami wygłoszonymi podczas 6. Międzynarodowej Konferencji Nawożeniowej w Warce – zostaną one opublikowane w marcowym numerze miesięcznika MPS Sad wydawanego przez Plantpress.
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDopłaty na lata 2015-2020 uchwalone
Następny artykułPo 6. Międzynarodowej Konferencji Nawożeniowej w Warce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.