Czereśnie schładzane w sadzie

Głównym rejonem uprawy czereśni w Izraelu są Wzgórza Golan. W okresie zbiorów czereśni temperatura powietrza wynosi tam około 28 stopni Celsjusza, a jego wilgotność 35%. Dotychczas owoce czereśni zbierane w plastikowe skrzyneczki były ustawiane na paletach, które w ciągu pół godziny były odtransportowywane do chłodni. Tam spryskiwane zimną wodą owoce schładzano do +5 stopni Celsjusza.
W kibucu Hezer firma Egoz wypróbowała przydatność swoich ustawianych na przyczepach traktorowych mobilnych kontenerów chłodniczych. Wewnątrz kontenerów znajduje się instalacja („wodny materac”), w której krąży schładzana stale woda. Dzięki temu temperatura w kontenerze jest utrzymywana na poziomie około 19 stopni, a wilgotność powietrza – na 90%. Warunki te są śledzone i kontrolowane automatycznie.
 
Za: lol.org.ua
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSuska sechlońska wyróżniona
Następny artykułWzrosła produkcja warzyw gruntowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.