Wzrosła produkcja warzyw gruntowych

Według GUS łączna powierzchnia upraw warzyw gruntowych w Polsce w minionym roku wynosiła 178,9 tys. ha, co dało 12,7 proc. wzrost wobec roku 2010. 
 
Łączne zbiory były natomiast o 14,7 proc. wyższe i wyniosły 4,803 mln ton. W podziale na poszczególne województwa największe zbiory odnotowano w województwie mazowieckim – 770,0 tys. ton oraz ponad 586,0 tys. ton w małopolskim oraz 544,3 tys. ton
łódzkim.
 
Najwięcej zebrano w minionym roku kapusty 1,231 mln ton, marchwi – 887,4 tys. ton, pozostałych warzyw gruntowych (w skład wchodzą między innymi pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar oraz inne) oraz cebuli – prawie 677,0 tys. ton.
 
Za: FAMMU/FAPA
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCzereśnie schładzane w sadzie
Następny artykułEfektowne opakowania dla pomidorów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.