Strona główna Tagi Izrael

izrael

Wkrótce Ukraina może dostarczać jabłka i orzechy do Izraela

Ukraina zakończyła w marcu 2018 r. negocjacje prowadzone z Izraelem w kwestii ustanowienia strefy wolnego handlu pomiędzy krajami. Eksperci spodziewają się, że po podpisaniu porozumienia z Ukrainy będą eksportowane do Izraela m.in. jabłka i orzechy.

Izrael: Powstaje robot do zbioru jabłek

W Izraelu powstaje robot, który ma wyręczyć ludzi przy zbiorze jabłek. Prace nad tym projektem są na zaawansowanym poziomie, i jak informują przedstawiciele firmy FFRobotics, urządzenie będzie można obejrzeć w akcji w sadzie już w tym roku.
 
 

Ubyło producentów warzyw – ceny poszły ostro w górę

Z powodu nieopłacalności produkcji niektórych warzyw w Izraelu stale zmniejsza się podaż, a to wpływa na znaczny wzrost cen. Problem ten dotyczy m.in. produkcji pomidorów, cukinii czy arbuzów. 
 

Innowacje i pamiątki

Działająca od zaledwie dziesięciu lat izraelska firma hodowlana TomaTech z dużymi sukcesami identyfikuje oczekiwania klientów rynku pomidorów i potrafi dostarczać na rynek odmiany warzyw wychodzące tym trendom naprzeciw – komentuje portal fruitnet.com ofertę, którą hodowcy ci pokazali podczas wiosennych targów AGRITECH w Tel Awiwie.

Niewidzialna ręka rynku – za krótka…

… by skutecznie kształtować ceny owoców i warzyw. Ministerstwo rolnictwa Izraela doszło do tego pesymistycznego wniosku po latach badań przeprowadzanych przez ekspertów od ekonomiki.

Najwięcej owoców jedzą w Izraelu

Jak pokazują najnowsze badania to właśnie konsumenci w Izraelu spożywają najwięcej na świecie owoców. Średnio na jednego Izraelczyka przypada konsumpcja owoców na poziomie 75 kg rocznie.

Pozostałości pestycydów

Działająca w Izraelu organizacja „Człowiek, przyroda i prawo” opracowała spis preparatów ochrony roślin znajdowanych w izraelskich owocach i warzywach. W sumie znaleziono w nich pozostałości 105 substancji aktywnych – donosi agencja Isra.com.

Czereśnie schładzane w sadzie

Głównym rejonem uprawy czereśni w Izraelu są Wzgórza Golan. W okresie zbiorów czereśni temperatura powietrza wynosi tam około 28 stopni Celsjusza, a jego wilgotność 35%. Dotychczas owoce czereśni zbierane w plastikowe skrzyneczki były ustawiane na paletach, które w ciągu pół godziny były odtransportowywane do chłodni. Tam spryskiwane zimną wodą owoce schładzano do +5 stopni Celsjusza.

Stop eksportowi

Organizacja producentów warzyw w Izraelu podjęła decyzję o przerwaniu na trzy miesiące wysyłek marchwi do Rosji.