Ogrodnicy wracają do Tbilisi

W stolicy Gruzji, Tbilisi, została uruchomiona pierwsza uprawa prowadzona systemem city farming. Produkuje się w niej spożywcze kiełki różnych gatunków roślin, a sama farma ma minimalne zapotrzebowanie na obszar i jeszcze mniejsze – na słońce.
Firma Microgreen jest w Gruzji pierwszą jaskółką city farmingu wykorzystującą instalacje wertykalne. Na wielopoziomowych półkach tego przedsiębiorstwa w małych polipropylenowych pojemnikach-kiełkownikach pod światłem LED produkuje się siewki  15 gatunków roślin. Kiełki te są rozprowadzane w sklepach z żywnością funkcjonalną oraz niektórych sieci handlowych operujących w Tbilisi. 
Farma ma powierzchnię 150 metrów kwadratowych, cykl produkcji trwa 2 tygodnie, zbiera się po 600 kg kiełków. Szefostwo myśli o szybkim podwojeniu produkcji, bada możliwości eksportowe.
za: East-Fruit

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOptymalizacja obrotu produktami spożywczymi
Następny artykułPrzed nami gorący tydzień

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.