Jagodowe z Gruzji

W leżącym pod Tbilisi rejonie Marneuli trzech plantatorów wspólnie obsadziło 7 hektarów malinami i jeżynami. W tym sezonie zebrali pierwsze plony, w 2020 roku spodziewają się wejścia swojej plantacji w pełnię owocowania.

Maliny i jeżyny (po około jednej tonie) zebrali i przechowywali w chłodni, w którą również wcześniej zainwestowali – może ona pomieścić do 15 ton jagód. Za dwa lata, kiedy plantacje wejdą w pełnię owocowania, i ona będzie w pełni wykorzystana.
 
Za maliny plantatorzy otrzymywali w bieżącym sezonie (sierpień-wrzesień) 4 GEL/kg (1,52 USD/kg), za jeżyny 3 GEL (1,14 USD/kg).
 
Problemem, który zaczyna być dla nich ważny, to zbyt – rynek okazuje się raczej płytki, a zorganizowanego zbytu, sieci pośredników – brak. To zadanie także będą musieli rozwiązać sami równolegle ze staraniami o certyfikację bioprodukcji i Global.GAP.
 
Plantacja powstała z pomocą państwowych programów „Posadź przyszłość”,” „Produkuj w Gruzji” oraz „Preferencyjny kredyt”.
 
za: East-Fruit
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDuży problem małych gospodarstw
Następny artykułJest chętny na 80 ha szklarni?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.