Jagodowe z Gruzji

W leżącym pod Tbilisi rejonie Marneuli trzech plantatorów wspólnie obsadziło 7 hektarów malinami i jeżynami. W tym sezonie zebrali pierwsze plony, w 2020 roku spodziewają się wejścia swojej plantacji w pełnię owocowania.

Maliny i jeżyny (po około jednej tonie) zebrali i przechowywali w chłodni, w którą również wcześniej zainwestowali – może ona pomieścić do 15 ton jagód. Za dwa lata, kiedy plantacje wejdą w pełnię owocowania, i ona będzie w pełni wykorzystana.
 
Za maliny plantatorzy otrzymywali w bieżącym sezonie (sierpień-wrzesień) 4 GEL/kg (1,52 USD/kg), za jeżyny 3 GEL (1,14 USD/kg).
 
Problemem, który zaczyna być dla nich ważny, to zbyt – rynek okazuje się raczej płytki, a zorganizowanego zbytu, sieci pośredników – brak. To zadanie także będą musieli rozwiązać sami równolegle ze staraniami o certyfikację bioprodukcji i Global.GAP.
 
Plantacja powstała z pomocą państwowych programów „Posadź przyszłość”,” „Produkuj w Gruzji” oraz „Preferencyjny kredyt”.
 
za: East-Fruit
 
PG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię