Opolscy rolnicy importują obornik z Holandii

Śląscy rolnicy sprowadzają obornik z Holandii. To efekt zmian na polskiej wsi - tłumaczy ekspertka Agnieszka Krawczyk. Rolnicy wskazują, że w Polsce hodowla zwierząt radykalnie spadła, a Holendrzy mają odwrotny problem - u nich są olbrzymie hodowle zwierząt, ale brakuje upraw roślinnych.

Na polskie pola trafia coraz więcej obornika wyprodukowanego w Holandii. – To efekt zmian w strukturze produkcji na polskiej wsi i wzrostu wiedzy agrotechnicznej naszych rolników – uważa dr Agnieszka Krawczyk z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Jej zdaniem, nawożenie nawozami sztucznymi nie wystarczy do pokrycia wszystkich potrzeb gleby. – Oczywiście, braki próchnicy można wyrównać np. przez poplony i właściwe wykorzystanie słomy pozostawionej na polu. Jednak wymaga to odpowiedniego przygotowania. Obornik jest doskonałym źródłem nie tylko próchnicy, ale i mikro oraz makroelementów. Uprawiamy rośliny, które wyjaławiają glebę. Bez ich dostarczenia nawet najlepsza ziemia przestanie rodzić – podkreśliła dr Krawczyk.

Według Joachima Goczoła, reprezentującego jedną z firm importujących nawozy organiczne do Polski, zainteresowanie nimi zgłaszają zarówno drobni rolnicy, jak i właściciele wyspecjalizowanych w produkcji roślinnej dużych gospodarstw rolnych. – Intensywna produkcja roślin ma swoje prawa. To, co za ich pomocą wyciągnie rolnik z gleby, musi w innej formie do niej z powrotem wprowadzić. Na przykład nawożąc pola obornikiem. Tyle, że w Polsce pogłowie świń spadło o połowę, krów też hoduje się coraz mniej. Przy braku dostępu do dobrego i taniego obornika w Polsce, import okazał się całkiem sensowną alternatywą – wskazał Goczoł.

Jednym z importerów holenderskiego nawozu jest Mariusz Skwarek. Jak wyjaśnił, powodów takiej decyzji jest kilka. – Używanie wyłącznie nawozów sztucznych doprowadziło do tego, że z roku na rok miałem coraz gorsze plony. Problem w tym, że w Polsce hodowla zwierząt radykalnie spadła i w mojej okolicy obornika po prostu nie ma od kogo kupić. Okazało się, że Holendrzy mają inny problem. U nich są olbrzymie hodowle zwierząt, ale nie mają upraw roślinnych. Coś musieli z tą nadwyżką zrobić. Oczywiście, sprowadzam go stamtąd odpowiednio spreparowany. W formie suchej jest łatwiejszy do rozsypywania i pozbawiony szkodliwych patogenów. A jeżeli chodzi o cenę, to łącznie z transportem koszt nawiezienia jednego hektara jest porównywalny z tym, jaki musiałem ponosić, kupując go u naszego rolnika – wyliczył Skwarek.

Podobnego zdania jest Jarosław Stopyra, który posiada gospodarstwo rolne pod Nysą. – Widziałem w Holandii prawdziwe fabryki mięsa na bardzo małym areale ziemi. Oni mają prawdziwy problem z nadwyżką gnojowicy. U nas jest problem z pozyskaniem obornika, bo coraz mniej hodujemy zwierząt. Liczyłem dokładnie i wyszło mi, że kupno „mokrego” obornika u sąsiada i ściągnięcie suchego nawozu z Holandii, w przeliczeniu na hektar, będzie kosztowało tyle samo. Szkoda tylko, że tego typu nawozu nie produkuje się w Polsce, ale, jak rozumiem, jest to problem technologii i dostępu do surowca – uważa Stopyra.

Zdaniem Stopyry, ze strony państwa brakuje wsparcia dla zrównoważonej produkcji rolnej w Polsce. – W Polsce wielu rolników produkuje tylko rośliny. Jeżeli właściciel czy użytkownik pola nie ma zwierząt i sprzedaje słomę, a poplon sieje tylko tak, żeby otrzymać dopłaty, to nie ma cudów – gleba musi się degradować. Może czas pomyśleć o takim wsparciu rodzimych rolników, byśmy nawet gnoju nie musieli sprowadzać z zagranicy – podsumował.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDobre zbiory czosnku w Hiszpanii
Następny artykuł100 tys. zł na własny biznes na wsi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.