Zaprząc „skaczące fragmenty” DNA do tworzenia lepszych roślin

Rośliny o korzystnych dla człowieka cechach - np. odporne na suszę, choroby lub drastyczne zmiany temperatury - da się być może uzyskać dzięki badaniom nad "skaczącymi" fragmentami DNA. O tych niezwykłych częściach genomu, które prawdopodobnie pochodzą od wirusów, mówi PAP prof. Jerzy Paszkowski.

Poprawić jakość marchwi przemysłowej

Uprawiając marchew z przeznaczeniem do przetwórstwa (soki, kostka, plastry, susz etc.) producent boryka się nie tylko z doborem odpowiedniej odmiany, odpowiednim przygotowaniem pola czy uzyskaniem wysokich plonów, ale także z parametrami jakościowymi przy tego typu produkcji, które są równie ważne, a być może najważniejsze. Wyzwania (normy jakościowe) jakie stawiają przed producentem zakłady skupujące produkt do przetworzenia są coraz wyższe.

Wapń kształtuje plon

Optymalne zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe ma niebagatelne znaczenie w kształtowaniu jakości plonu. Wapń, gromadzony w owocach ma istotny wpływ na ich jakość przedzbiorczą oraz późniejsze, prawidłowe przechowywanie.

Profesjonalne maszyny zrębkujące

Nowe w Polsce rębaki firmy Green-Technik z serii CIP - 2200, CIP PTO „Forest” i CIP 3200 są przeznaczone dla profesjonalistów o szybkiego rozdrabniania pni i gałęzi o średnicy 220–320mm i przekształcania ich w zrębek o regularnej formie. Wyposażone są w funkcjonalne gardziele, podajniki z dwoma wałkami hydraulicznymi i tarcze o grubości 30-40 mm, pracujące na zasadzie koła zamachowego. Wszystkie podzespoły, powstające z grubych blach, są spawane. 

Nawożenie brzoskwini i moreli

Jednym z czynników warunkujących wysokie plonowanie drzewo raz dobrą jakość owoców jest racjonalne nawożenie. Niewłaściwe stosowanie nawozów lub brak ich użycia, obniża zarówno wielkość, jak i jakość plonu. Drzewa niewłaściwie odżywione są także podatne na patogeny grzybowe, szkodniki oraz stresy środowiskowe.

Nie tylko odżywianie

Indukowanie odporności roślin jest jednym z zabiegów chroniących je przed czynnikami chorobotwórczymi. Firma Intermag doskonaląc ofertę produktową wprowadziła na rynek Fosfyn® − innowacyjny preparat fosforynowy o działaniu fungistatycznym. Środek ten wykazuje podwójne działanie – stymuluje naturalną odporność roślin na niektóre patogeny grzybowe oraz dostarcza niezbędnych składników pokarmowych (fosforu, potasu i miedzi), przez co zwiększa tolerancję roślin na niekorzystne warunki wegetacji. Produkt idealnie wpisuje się w Strategię Wspomagania Naturalnej Odporności Roślin (Stress Control System – SCS).

Zestaw Checchi & Magli AL-S14

Agregat AL-S14 marki Checchi &Magli należy do gamy maszyn służących do przygotowania zagonów z jednoczesnym rozkładaniem folii lub włókniny. 

CHEP Polska z siecią ponad 9000 punktów dystrybucyjnych

CHEP – światowy lider w wynajmie palet – w zakresie obsługiwanych na polskim rynku punktów dystrybucyjnych przekroczył w tym roku pułap 9000 lokalizacji. Tym samym zbudował rozległą sieć dystrybucyjną umożliwiającą klientom całościowe przejście na usługę poolingu. Firma, która świętuje właśnie swoje 15-lecie w Polsce, współpracuje dziś nie tylko z czołowymi sieciami handlu detalicznego. W swojej siatce dystrybucyjnej skupia także lokalnych hurtowników, a nawet punkty na giełdach spożywczych i owocowo-warzywnych.

Maszyny i urządzenia sadownicze z XI MTAS-FruitPRO

W „Informatorze Sadowniczym” 3/2015 przedstawiłam kilka rozwiązań dla sadownictwa, które zobaczyłam na XI Międzynarodowych Targach Agrotechniki Sadowniczej – FruitPRO 2015. Poniżej kolejne ciekawostki, na które warto – moim zdaniem – również zwrócić uwagę.

Biostymulatory w produkcji owoców

Biostymulatory roślin to produkty zawierające jedną lub więcej substancji i/lub mikroorganizmy. Usprawniają naturalnie zachodzące procesy bez ich modyfikowania. Zastosowane na rośliny lub do ryzosfery stymulują naturalne procesy prowadzące do uzyskania dodatkowych korzyści, niezależnie od swojej wartości pokarmowej. Pozytywnie wpływają na pobieranie składników pokarmowych i ich wykorzystanie przez rośliny, zwiększają wytrzymałość na stres abiotyczny i zapewniają wyższą jakość plonu. Efekty działania biostymulatorów mogą być obserwowane na poziomie genów, komórek roślinnych i tkanek, a także całej rośliny. Zmiany w ekspresji genów, których produkty regulują przebieg procesów biochemicznych/fizjologicznych w komórkach, w oczywisty sposób wpływają na ich przebieg. Z kolei mniej lub bardziej aktywny przebieg fotosyntezy, pobierania składników pokarmowych czy ich transport w obrębie komórek i tkanek bezpośrednio przekładają się na to, co obserwujemy na poziomie rośliny, czyli lepszy wzrost wegetatywny, rozwój generatywny i związaną z obu tymi procesami akumulację biomasy.