Zbiór cebuli – ścinacze szczypioru i kopaczki

Zbiór cebuli jest jednym z najbardziej pracochłonnych zabiegów w uprawie tego warzywa. Zależnie od możliwości finansowych, wielkości i warunków uprawy cebuli plantatorzy mają do wyboru: zbieracze (maszyny przeładunkowe), adaptowane kombajny ziemniaczane lub maszyny samobieżne. Ponadto gama produktowa do zbioru cebuli obejmuje ścinacze szczypioru i kopaczki.

Cięcie wiśni – dlaczego warto ciąć wiśnie po zbiorach?

Tuż po zakończeniu zbiorów wiśni, wielu sadowników rozpocznie cięcie sadów wiśniowych. Często poruszaną przez plantatorów kwestią, która ze strony agrotechnicznej jest niezwykle istotna w uprawie, to termin przeprowadzanego cięcia wiśni. Kiedy ciąć wiśnie – wiosna czy (najczęściej) sierpień? Co jest lepsze dla naszych drzew?

Premierowe odmiany pelargonii

Co roku na rynek trafiają liczne nowe odmiany roślin sadzonych na balkonach i kwietnikach. Do najpopularniejszych gatunków wykorzystywanych w tym celu należą pelargonie (Pelargonium sp.). Poniżej kilka premierowych odmian,które pojawią się w przyszłym sezonie w produkcji i trafią do sprzedaży.

Lawendowe pola

Popularność lawendy (Lavandula sp.) rośnie z roku na rok. Najczęściej uprawiana jest jako ozdoba rabat, balkonów i tarasów, jednak widać też wyraźnie większe zainteresowanie tą rośliną w celu jej szerszego wykorzystania. W całej Polsce powstają bowiem coraz częściej plantacje lawendy, oferujące liczne produkty wykorzystujące zalety tej rośliny.

Przestrzeganie zasad reżimu sanitarnego na terenie Kompleksu Handlowego Rybitwy

W komunikacie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie w sprawie przestrzegania reżimu sanitarnego na terenie placów targowych celem zminimalizowania ryzyka  zakażenia wirusem SARS CoV-2 czytamy:

Zbiory warzyw i owoców w 2020 r. – wstępny szacunek

GUS podał wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2020 r.

Dzień selerowy w Złotnikach

W gospodarstwie Arnolda Kwiatka w Złotnikach odbył się wczoraj (30 lipca) dzień selerowy. Wydarzenie zorganizował dystrybutor nasion warzyw firma Luty Jacek, której siedziba znajduje się w zagłębiu warzywniczym Małopolski, w pobliskim Pobiedniku Wielkim. Współorganizatorami były firmy Basf, Bejo Zaden, Rol-Spec oraz Yara Poland.

Prywatny las z dotacją z PROW

Rolnicy, którzy posiadają las, mogą ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o dotację z PROW na lata 2014–2020. Od 3 sierpnia do 11 września 2020 r. biura powiatowe ARiMR będą przyjmowały wnioski o przyznanie pomocy na inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska.

Posadź własny las i weź pieniądze – nabór wniosków dobiega końca

Jeszcze tylko w tym tygodniu, rolnicy którzy chcą posadzić na swoich gruntach las, mogą składać wnioski o dofinansowanie. Biura powiatowe ARiMR przyjmują dokumenty do końca lipca.

ToMMV – zagrożenie dla upraw pomidora, papryki i oberżyny w Polsce

Żywicielami wirusa - Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) są rośliny psiankowate: pomidor (Solanum lycopersicum), papryka (Capsicum annum), pieprzowiec owocowy (chilli) (Capsicum frutescens) i oberżyna (Solanum melongena), a ponadto ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum) z rodziny bobowatych (Fabacae) oraz rośliny dzikorosnące, zwłaszcza rzodkiewnik pospolity (Arabidopsis thaliana), psianka czarna (Solanum nigrum) i werbena pospolita (Verbena officinalis).

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.