BayLab – miejsce spotkań z nauką

Fot. 1. Christophe Dumont (z prawej) i Władysław Wieczorek podczas otwarcia multimedialnego salonu
Christophe Dumont, prezes zarządy firmy Bayer Sp. z o.o. i prof. dr hab. Władysław Wieczorek z Politechniki Warszawskiej uroczyście otworzyli 20 listopada nowe miejsce spotkań z nauką – BayLab. Warszawski multimedialny salon popularnonaukowy zlokalizowany w siedzibie firmy Bayer jest drugim tego typu „laboratorium” w Europie.

Patronat nad tym polskim projektem objęli: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Politechnika Warszawska oraz miesięcznik Focus.

Inicjatywa ta jest ukazaniem innego, nowego oblicza tego chemicznego koncernu i zupełnie unikatowa, a jej założeniem jest pomoc w nauczaniu przedmiotów ścisłych i przyrodniczych dzieci ze szkół podstawowych oraz młodzieży z gimnazjum. Dla starszych gości organizowane tu będą debaty popularno-naukowe. Jest to miejsce przyjazne przyswajaniu wiedzy poprzez doświadczenia. Uczeń po pobycie w BayLabie będzie mógł podobne badania zademonstrować w domu rodzicom – poprzez takie zaciśnięcie więzi i współpracę międzypokoleniową utrwalana będzie zdobyta wiedza.

Podczas pokazów inauguracyjnych, wielu dorosłych, związanych z naukami przyrodniczymi, zaskoczyły m.in. wyniki testów zawartości witaminy C w owocach i warzywach (fot. 2). Przygotowano także firmy, w tym trójwymiarowe, m.in. na temat jak dochodzi do rozwoju chorób u ludzi, oraz w roślinach, ochrony środowiska i inne, niekonwencjonalne pomoce naukowe (fot. 3).

Fot. 2. Doświadczenia nad badaniem zawartości witaminy C w owocach i warzywach

Fot. 3. Pompowany model serca ludzkiego, do którego przedsionków i komór można wejść
 
Do końca roku prowadzony jest program pilotażowy, a publicznie BayLab zostanie udostępniony grupom młodych „naukowców” wiosną przyszłego roku. Wstęp będzie bezpłatny, przy czym konieczna będzie uprzednia rejestracja. Już teraz nauczyciele mogą próbować zapisywać grupy dzieci do odwiedzenia tego miejsca sprzyjającego poznaniu jak nauka wpływa na poprawę jakości życia.

Katarzyna Kupczak
fot. 1–3 K. Kupczak 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBiałorusinom nie zabraknie owoców ani warzyw
Następny artykułV Konferencja Odmianowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.