Dla doradców sadowniczych

W dniach 1-2 grudnia br. w Ogrodzieńcu odbyło się spotkanie dla doradców sadowniczych zorganizowane przez firmę BASF. Było ono poświęcone nowemu produktowi, jakim jest Regalis® Plus 10 WG, który został zarejestrowany w Polsce jako regulator wzrostu 4 lutego 2015 r. (nr zezwolenia R-20/2015), innym preparatom z oferty BASF oraz warunkom pogodowym w bieżącym sezonie wegetacyjnym.
Działanie oraz zasady stosowania Regalisu® Plus 10 WG omówił dr Sebastian Hauptmann (fot. 1) z BASF z Niemiec. Produkt ten podobnie jak Regalis® 10 WG zawiera proheksadion wapnia 100 g/kg (10%) oraz dodatkowe substancje służące do regulacji pH roztworu i twardości wody. Stosując go nie ma zatem konieczności dodawania kwasu cytrynowego lub innego związku celem zakwaszenia wody do zabiegu. Środek jest zarejestrowany dla jabłoni i gruszy w celu ograniczenia wyrastania silnych pędów oraz jako środek zapobiegawczy w przypadku zarazy ogniowej.


Fot. 1. Dr Sebastian Hauptmann, BASF 
 
Regalis® Plus 10 WG przeznaczony jest do stosowania w trakcie sezonu wegetacyjnego w okresie kwitnienia i w okresie wzrostu zawiązków owoców. Pierwszy termin (BBCH 60-69) obejmuje okres, gdy nowe przyrosty pędów mają około 5 cm długości i wytworzone w pełni 4-5 liści. Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 2,5 kg/ha, a zalecana 0,5–2,5 kg/ha. Liczba zabiegów w ww. terminie: 1–5. Odstęp pomiędzy zabiegami powinien wynosić co najmniej 7 dni. 
 
Kolejnym terminem na wykonywanie zabiegów Regalisem Plus 10 WG jest okres formowania się i wzrostu owoców, do fazy gdy owoce osiągną połowę typowej wielkości (BBCH 71-75). Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 1,25 kg/ha (dla gruszy 1,5 kg/ha), a zalecana 0,5–1,25 kg/ha. Liczba zabiegów w ww. terminie: 1–3. Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni. 
Maksymalna dopuszczalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym dla jabłoni wynosi 6, jednak nie można przekroczyć w trakcie sezonu łącznej dawki 2,5 kg/ha. Jak podał S. Hauptmann Regalis® Plus 10 WG użyty do ograniczenia wzrostu pędów wpływa na: ograniczenie koszów cięcia drzew z uwagi na ograniczenie ich wzrostu, poprawę zawiązania owoców i plonowania poprzez ograniczenie zrzucania związków owoców (szczególnie na młodych drzewach), poprawę jędrności owoców w części nasłonecznionej i zacienionej.
 
Innym produktem, który omówili podczas spotkania i Grzegorz Lewandowski (fot. 2) i Jacek Lewko (fot. 3) z BASF był Faban 500 SC, nowy fungicyd do ochrony przed parchem jabłoni (Venturia inaequalis) jabłoni i gruszy dopuszczony do stosowania w Polsce zezwoleniem nr R-216/2014 z dnia 22 października 2014 r. Zawiera on dwie substancje aktywne: ditianon oraz pirymetanil. Pierwsza z substancji zapobiega kiełkowaniu zarodników patogenu, tworząc stabilną i długotrwałą warstwę ochroną fungicydu na powierzchni rośliny. Druga natomiast wnika w wierzchnie warstwy tkanek i blokuje wrastanie strzępek grzybni rozwijającej się z zarodników znajdujących się na powierzchni liści.
 

Fot. 2. Grzegorz Lewandowski z BASF Crop Protection Polska 
 
Obie substancje aktywne w wyniku specyficznego procesu syntezy połączone zostały w strukturę kokryształu, co sprawiło, że wykazują one większą skuteczność w zwalczaniu parcha, niż w przypadku stosowania obydwu produktów solo lub w postaci mieszaniny zbiornikowej. Dawka środka dla jabłoni i gruszy wynosi 1,2 l/ha, natomiast zalecane jest użycie go do zabiegów zapobiegawczych od początku wegetacji w ciągu całego sezonu wegetacyjnego w odstępach co 8 dni, nie częściej niż 4 razy w sezonie. Karencja dla jabłek i gruszek wynosi – 56 dni.

 
Fot. 3. Jacek Lewko z BASF Crop Protection Polska

Sytuację na plantacjach truskawek w 2015 r. omówił Albert Zwierzyński (fot. 4) z firmy Osadkowski, nadmieniając, że susza w tym sezonie wyjątkowo utrudniała uprawę tego gatunku i plonowanie. Upalna pogoda sprzyjała namnażaniu się szkodników. Na plantacjach deszczowanych z kolei trudno było ochronić owoce przed szarą pleśnią, ale dawało gwarancję uratowania plantacji przed zamarciem i plonowania.


Fot. 4.  Albert Zwierzyński z firmy Osadkowski
 
Jacek Lewko i Marcin Chojecki (fot. 5) omówili Signum® 33 WG do ochrony truskawki (oraz wiśni, maliny, czarnej porzeczki, czereśni, śliwy, moreli, brzoskwini i borówki wysokiej). Preparat ten zawiera dwie substancje aktywne (boskalid, piraklostrobina), które uzupełniają się poprzez działanie wgłębne i lokalnie systemiczne, zapobiegawcze i interwencyjne. Signum® 33 WG od 2016 r. będzie objęty marką AgCelence®. Jest to marka obejmująca produkty, których działanie wykracza poza standardowy zakres ochrony. Produkty AgCelence® poprawiają zdrowotność oraz wigor roślin, a ich stosowanie pozwala roślinom w pełni wykorzystać potencjał, czego efektem są wyższe i lepsze jakościowo plony. Produkty objęte marką AgCelence® zapewniają po zbiorze owoców niższe straty masy oraz na skutek rozwoju chorób itp.


Fot. 5. Marcin Chojecki z BASF Crop Protection Polska

Tekst i fot. Anita Łukawska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKorekta w ustawie o OZE – będzie więcej biogazowni
Następny artykułProdukty z długim terminem przydatności do spożycia nie muszą zawierać konserwantów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.