Mniej owoców kiwi

Nowozelandzkie plantacje kiwi i inne uprawy sadownicze  zaatakowała  bakteria Pseudomonas syringae – najprawdopodobniej zawleczona na wyspy z zarażonymi nią produktami.

Pierwsze porażone plantacje znaleziono w 2010 r., obecnie szacuje się, że chorują rośliny na co czwartej plantacji. Jej rozprzestrzenienie się ma poważne skutki dla eksportu – jego spadek sięga 25% ilości owoców kiwi o wartości około 782 mln dolarów. W związku z wystąpieniem i rozszerzaniem się zasięgu tego patogenu Nowa Zelandia ogranicza także import owoców i warzyw.

Za: fruitinfo.ru
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProgram Ochrony Roślin Sadowniczych na rok 2012
Następny artykułSztuka czekania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.