Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
12.09.2018

Plusknia jagodziak – wszędobylski pluskwiak, który może psuć smak owoców

Paweł Bereś
Tagi: szkodniki
Fot. 1. Plusknia jagodziak – owad dorosły

Fot. 1. Plusknia jagodziak – owad dorosły

Plusknia jagodziak (Dolycoris baccarum) jest pluskwiakiem należącym do rodziny tarczówkowatych (podobnie jak warzywnica kapustna czy warzywnica ozdobna). Gatunek spotykany jest na uprawnych roślinach ozdobnych, warzywnych i sadowniczych.
Cykl rozwojowy
W ciągu roku gatunek wydaje jedno pokolenie (w rejonach cieplejszych – dwa). Zimują osobniki dorosłe ukryte w ściółce. Po zimowaniu, w zależności od temperatury, wychodzą z kryjówek. Na roślinach można je spotkać od kwietnia lub maja. W tym czasie odżywiają się i kopulują. Po kopulacji samice składają jaja na liściach różnych gatunków roślin. Wylęgłe z nich larwy (fot. 2) żerują, przechodzą kilka wylinek i stają się osobnikami dorosłymi, które następnie będą zimowały.
 
 
Fot. 2. Larwa w pobliżu złoża jaj, z których kilkanaście dni wcześniej wylęgły się młode osobniki owada

Szkodliwość
Pluskwiaki mogą uszkadzać owoce np. malin, jeżyn, truskawek, poziomek, winorośli (fot. 3), porzeczki, agrestu. Na słoneczniku nakłuwają kwiaty i formujące się nasiona (fot. 4–6). Owady, wysysając soki z owoców, mogą psuć ich smak. Wydzielają one bowiem substancje chemiczne o działaniu odstraszającym.
 
 
Fot. 3. Winogrona uszkodzone przez plusknię jagodziak – na owocach widoczne nekrozy

 
Fot. 4. Miejsce żerowania larw pluskni na słoneczniku
 
Fot. 5. W wierzchniej okrywie nasion widać dziurki i pęknięcia
 
Fot. 6. Bardzo silnie uszkodzone nasiono - zarodek i bielmo zamarły
 
Owoce silnie potraktowane przez pluskwiaki substancjami odstraszającymi nie nadają się do wykorzystania w produkcji soków, musów, win itd., ponieważ zmieniają smak produktu końcowego i sprawiają, że jest on niesmaczny. Żerowanie owadów na owocach powoduje powstawanie plamek, zagłębień, a następnie nekroz, co zmniejsza ich walory wizualne i możliwość ich wykorzystania do bezpośredniego spożycia.

Jak walczyć z plusknią?
Jeżeli owady występują nielicznie, nie stanowią zagrożenia dla roślin uprawnych. Problemem jest ich masowy pojaw. Obecnie nie ma opracowanych metod chemicznego zwalczania owada, dlatego należy wdrożyć metody szeroko rozumianej profilaktyki.

Dr hab. inż. Paweł Bereś
specjalista z zakresu ochrony roślin, założyciel strony „Działka i ogród naszą pasją”
Fot. 1–6 P. Bereś
 
Więcej o pluskni w wrześniowym wydaniu „Hasła Ogrodniczego”

Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności