Szara pleśń − najgroźniejsza choroba w uprawie truskawki

Szara pleśń, powodowana przez grzyb Botrytis cinerea to choroba, która występuje na wielu roślinach uprawnych, w tym także na truskawce. Zainfekowane pąki kwiatowe brunatnieją i zamierają, zawiązki owoców pokrywają się brunatnymi plamami, zaś same owoce gniją. Porażone organy pokrywają się puszystym, szarym nalotem trzonków i zarodników konidialnych.
Rozwojowi sprawcy sprzyja wysoka wilgotność powietrza  oraz temperatura od 18˚C do 24˚C. Patogen intensywnie rozwija się w miesiącach wiosennych i może doprowadzić do znacznych strat w plonie, wynoszących nawet 80%. Firma Sumi Agro Poland proponuje wyjątkowo skuteczny środek grzybobójczy do ochrony truskawki przed szarą pleśnią − Frupica 440 SC. Fungicyd w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą stosowany jest zapobiegawczo i interwencyjnie; na roślinie działa wgłębnie. Frupica 440 SC zawiera 42,85% mepanipirymu – substancji, na którą nie stwierdzono odporności patogenu. Mepanipirym hamuje nie tylko kiełkowanie zarodników B. cinerea, ale też strzępki rostkowej, oraz rozwój grzybni. Działanie tej substancji czynnej ogranicza wydzielanie przez patogena enzymów, które „wychwytują” aminokwasy i glukozę oraz niszczą ściany komórkowe tkanek gospodarza. 

Porażony przez B. cinerea owoc truskawki

Zaleca się stosowanie środka w dawce 0,7 l/ha, wykonując nie więcej niż 2 zabiegi w ciągu sezonu, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Frupica 440 SC charakteryzuje się krótką karencją, wynoszącą 3 dni oraz jest produktem nie zagrażającym bezpieczeństwu owadów zapylających i pożytecznych. Dzięki temu może być aplikowana przez cały okres kwitnienia roślin. Badania naukowców z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wykazały korzystne działanie fungicydu na jakość pozbiorczą owoców oraz ich trwałość. Frupica 440 SC ogranicza również występowanie objawów innych chorób grzybowych − mączniaka prawdziwego, antraknozy i mokrej zgnilizny w uprawie truskawki.

za: mat. Sumi Agro Poland 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW tym roku wartość eksportu żywności może wzrosnąć o 4 proc.
Następny artykułNa toruńskim Festiwali Nauki i Sztuki o żywności i ważnych rocznicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.