Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

“Zielony” pestycyd z Izraela

Podczas badań prowadzonych przez grupę naukowców pod kierownictwem Shmuela Gan-Mor w izraelskiej organizacji na rzecz badań w rolnictwie (ARO) opracowano nowy środek ochrony roślin. Zdaniem uczonych jest on przyjazny dla środowiska, a koszt jego wytworzenia bardzo niski.

Wynalazcy twierdzą, że emulsja oparta na jadalnych olejach wykazuje wysoką skuteczność w ochronie pomidora, cukinii, papryki i innych warzyw przed atakującymi je agrofagami. Cena wytworzenia 1 litra środka to około 1 USD.

Szerokie spektrum działania środka pozwala, według  naukowców, na eliminację zagrożenia ze strony szkodliwych owadów (m.in. mszyc, czerwców, miodówek), patogenów wywołujących choroby grzybowe, w tym mączniaka prawdziwego. W ciągu sezonu wegetacyjnego patogeny i szkodniki nie są w stanie uodpornić się na substancję aktywną  środka.

Z oświadczenia przedstawionego przez izraelskie ministerstwo rolnictwa wynika, że nowy środek ochrony roślin jest bezpieczny i może być stosowany w uprawach aż do zbiorów.

za: freshplaza.com
DŁ-B

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię