“Zielony” pestycyd z Izraela

Podczas badań prowadzonych przez grupę naukowców pod kierownictwem Shmuela Gan-Mor w izraelskiej organizacji na rzecz badań w rolnictwie (ARO) opracowano nowy środek ochrony roślin. Zdaniem uczonych jest on przyjazny dla środowiska, a koszt jego wytworzenia bardzo niski.

Wynalazcy twierdzą, że emulsja oparta na jadalnych olejach wykazuje wysoką skuteczność w ochronie pomidora, cukinii, papryki i innych warzyw przed atakującymi je agrofagami. Cena wytworzenia 1 litra środka to około 1 USD.

Szerokie spektrum działania środka pozwala, według  naukowców, na eliminację zagrożenia ze strony szkodliwych owadów (m.in. mszyc, czerwców, miodówek), patogenów wywołujących choroby grzybowe, w tym mączniaka prawdziwego. W ciągu sezonu wegetacyjnego patogeny i szkodniki nie są w stanie uodpornić się na substancję aktywną  środka.

Z oświadczenia przedstawionego przez izraelskie ministerstwo rolnictwa wynika, że nowy środek ochrony roślin jest bezpieczny i może być stosowany w uprawach aż do zbiorów.

za: freshplaza.com
DŁ-B

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDo rolników trafiło ponad 25 mld zł
Następny artykuł„Jabłka każdego dnia”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.