NIEMIECKI ZNAK DLA EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI

    Niemieckie ministerstwo rolnictwa planuje, że produkcja ekologiczna znacznie wzrośnie i zamiast dotychczasowych 3% w 2010 roku stanowić będzie 20% ogólnej produkcji rolniczej (choć zdaniem niemieckiego związku rolników rządowe plany są zbyt optymistyczne). Aby zachęcić producentów do rozwijania tego typu produkcji, na początku września ubiegłego roku w Berlinie ministerstwo rolnictwa przedstawiło jednolity znak dla ekologicznie wytwarzanych towarów, łatwo rozpoznawalny dla konsumentów.

    Wprowadzeniu znaku ma towarzyszyć akcja promocyjna. Sześciokątny, na zielono obramowany „eko-znak” może być umieszczony tylko na tych produktach, które odpowiadają ekologicznym zaleceniom obowiązującym w krajach Unii Europejskiej. Rząd zapowiada ostre kontrole gospodarstw i przedsiębiorstw prowadzących taką produkcję i korzystających z wprowadzanego znaku. Gospodarstwa, które otrzymają zgodę na oznaczanie swoich produktów będą raz do roku oceniane przez jedną z 22 powołanych w tym celu placówek kontrolnych. Za umieszczenie „eko-znaku” na towarze nie spełniającym wymagań producentowi grozi kara do 30 tys. euro. Na podstawie Gemüsebaupraxis 5/2001

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułCEBULOWA GLOBALNA WIOSKA, cz. III – REPRODUKCJA
    Następny artykułROSNĄ DOCHODY UNIJNYCH ROLNIKÓW

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.