O ODMIANACH I LICZENIU KOSZTÓW PRODUKCJI

    Między innymi takie tematy poruszano na szkoleniu, jakie przed rozpoczęciem sezonu w Charsznicy zorganizowała firma Seminis Vegetable Seeds, we współpracy z firmami: Kemira, Bayer CropScience, Tradecorp oraz Interland Kłodawa.

    W sytuacji, gdy w lutym ceny podstawowych gatunków warzyw — marchwi, kapusty i cebuli — wynosiły najwyżej 10 groszy za kilogram, trudno jest spokojnie planować nowy sezon uprawy. Dlatego Włodzimierz Kowalczyk z Interlandu Kłodawa namawiał producentów do tego, aby zaczęli liczyć opłacalność produkcji, co niestety jest rzadko praktykowane. Gdy jest ona coraz niższa, konieczne jest kontrolowanie kosztów produkcji i dążenie do uzyskania możliwie wysokich plonów. Opracował on autorski program komputerowy do obliczania kosztów wyprodukowania poszczególnych gatunków warzyw. Uwzględnione są w nim wydatki stałe dla wszystkich upraw (takie jak na przykład podatek i ubezpieczenia), a także koszty uprawy pola i wapnowania oraz nawożenia, zakupu nasion i ochrony. Program ten przede wszystkim przyspiesza prowadzenie kalkulacji i pozwala na kontrolowanie wydatków w czasie uprawy — przy przyjęciu określonej ceny minimalnej.

    Według Jana Skocza z SVS-u (fot.), niskie ceny w mijającym sezonie mogą przyczynić się do zaprzestania uprawy w mniejszych gospodarstwach, a także w tych, w których warzywa uprawiane były "z doskoku" i nie stanowiły głównego źródła dochodów. W tym roku można spodziewać się ograniczenia powierzchni zasiewów. Produkcja, jego zdaniem, będzie się koncentrować w specjalistycznych gospodarstwach.

    Spośród nowych odmian wprowadzanych w najbliższym czasie na rynek J. Skocz zwracał uwagę między innymi na kapustę Quarx F1 — średnio wczesną, o okresie wegetacji pośrednim, między odmianami Headstart F1 a Rindą F1, polecaną na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do kwaszenia. Jest ona odporna na czarną zgniliz­nę bakteryjną i na fuzariozę. W ofercie znajdzie się także wczesna kapusta czerwona — Profox F1. Zapowiadano również wpro­wadzenie nowej kapusty pekińskiej do przechowywania — Winter Pri­de F1,o dobrej zdrowotności i intensywnie zielonym odcieniu główek. Pojawi się także nowa cebula do przechowywania, o 105 dniach wegetacji — Vares F1. Reakcją firmy na trudną sytuację na rynku cebuli była zapowiedź sprzedaży w tym sezonie mieszańcowych odmian po promocyjnych cenach.

    Jednym z nielicznych gatunków cieszących się w tym sezonie rosnącym zainteresowaniem producentów jest papryka — zarówno odmiany do uprawy pod osłonami, jak i w polu. Powodem tego jest coraz większe zainteresowanie zakładów przetwórczych, również chłodni, ponieważ papryka staje się coraz popularniejszym składnikiem mrożonych mieszanek. Jedną z nowszych przetwórczych odmian jest Flexum F1, o owocach stożkowych, w typie papryki igołomskiej, nadająca się do uprawy pod osłonami lub w polu. Kolejną odmianą tego typu jest Pelikan F1 (czyt. też HO 2/2005). Zaletą tych papryk jest również cena nasion — są one około trzech razy tańsze od nasion odmian typu blok.

    Ofertę firmy Kemira przedstawił Wojciech Juńczyk. W grupie nawozów posypowych pojawiły się dwa nowe produkty. CropCare 15 (15-5-20) przeznaczony do stosowania przedsiewnie na glebach bogatych w fosfor. Zawiera on zestaw 9 mikroelementów, w tym również selen. CropCare 21 (21-6-11) polecany jest do nawożenia pogłównego, uzupełniającego przede wszystkim poziom azotu. Gdy utrudnione jest pobieranie składników pokarmowych przez korzenie w warunkach stresowych dla roś­lin, niedobory składników można uzupełniać dolistnie — w tej grupie nawozów pojawiła się seria FoliCare, o różnych składach — dla poszczególnych faz wzros­tu. KelCare to schelatowane mikroelementy przeznaczone do uzupełniania niedoborów tych składników w uprawach warzyw polowych (dla kapustnych polecany jest manganowy KelCare Mn 13P).

    Krzysztof Kantor z Bayer CropScience przedstawił program ochrony warzyw środkami tej firmy. Do podlewania rozsady zapobiegawczo przeciwko chorobom zgorzelowym polecany jest Previcur Energy 807 SL. Poprzedniej wersji tego preparatu — Previcur 607 SL — można używać również do opryskiwania rozsady. Jednym z nowszych fungicydów w ofercie jest Mildex 711,9 WG — do zwalczania między innymi mączniaków rzekomych i alternariozy w uprawach pomidora, ogórka i cebuli. Do ochrony rozsady przed szkodnikami przeznaczony jest Confidor 200 SL — w jego przypadku zwracano uwagę, aby nie przekraczać zalecanego stężenia 0,25%, ponieważ przy wyższym środek ten ulega krystalizacji (dokładnymi zaleceniami dla poszczególnych gatunków dysponuje firma Bayer, zostały one również opublikowane w "Programie ochrony warzyw", który ukazał się nakładem naszego wydawnictwa na początku tego roku).

    Możliwości wykorzystania Humistaru w uprawach warzyw omówił Piotr Dunal. Środek ten, korzystnie wpływający na strukturę i żyzność gleby, zalecany był dotychczas przede wszystkim do upraw polowych — podawany doglebowo przed rozpoczęciem uprawy.
    W tym roku wprowadzono również próby opryskiwania roztworem Humistaru przygotowanych do wysiewów wypełnionych torfem wielodoniczek i, według P. Dunala, uzyskiwano dzięki temu dobre wschody i wyrównanie rozsady.


    Jan Skocz omówił przede wszystkim ofertę odmian warzyw kapustnych, w której w tym roku znajdzie się kilka nowości

    Między innymi takie tematy poruszano na szkoleniu, jakie przed rozpoczęciem sezonu w Charsznicy zorganizowała firma Seminis Vegetable Seeds, we współpracy z firmami: Kemira, Bayer CropScience, Tradecorp oraz Interland Kłodawa.


    W sytuacji, gdy w lutym ceny podstawowych gatunków warzyw — marchwi, kapusty i cebuli — wynosiły najwyżej 10 groszy za kilogram, trudno jest spokojnie planować nowy sezon uprawy. Dlatego Włodzimierz Kowalczyk z Interlandu Kłodawa namawiał producentów do tego, aby zaczęli liczyć opłacalność produkcji, co niestety jest rzadko praktykowane. Gdy jest ona coraz niższa, konieczne jest kontrolowanie kosztów produkcji i dążenie do uzyskania możliwie wysokich plonów. Opracował on autorski program komputerowy do obliczania kosztów wyprodukowania poszczególnych gatunków warzyw. Uwzględnione są w nim wydatki stałe dla wszystkich upraw (takie jak na przykład podatek i ubezpieczenia), a także koszty uprawy pola i wapnowania oraz nawożenia, zakupu nasion i ochrony. Program ten przede wszystkim przyspiesza prowadzenie kalkulacji i pozwala na kontrolowanie wydatków w czasie uprawy — przy przyjęciu określonej ceny minimalnej.


    Według Jana Skocza z SVS-u (fot.), niskie ceny w mijającym sezonie mogą przyczynić się do zaprzestania uprawy w mniejszych gospodarstwach, a także w tych, w których warzywa uprawiane były „z doskoku” i nie stanowiły głównego źródła dochodów. W tym roku można spodziewać się ograniczenia powierzchni zasiewów. Produkcja, jego zdaniem, będzie się koncentrować w specjalistycznych gospodarstwach.


    Spośród nowych odmian wprowadzanych w najbliższym czasie na rynek J. Skocz zwracał uwagę między innymi na kapustę Quarx F1 — średnio wczesną, o okresie wegetacji pośrednim, między odmianami Headstart F1 a Rindą F1, polecaną na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do kwaszenia. Jest ona odporna na czarną zgniliz­nę bakteryjną i na fuzariozę. W ofercie znajdzie się także wczesna kapusta czerwona — Profox F1. Zapowiadano również wpro­wadzenie nowej kapusty pekińskiej do przechowywania — Winter Pri­de F1,o dobrej zdrowotności i intensywnie zielonym odcieniu główek. Pojawi się także nowa cebula do przechowywania, o 105 dniach wegetacji — Vares F1. Reakcją firmy na trudną sytuację na rynku cebuli była zapowiedź sprzedaży w tym sezonie mieszańcowych odmian po promocyjnych cenach.


    Jednym z nielicznych gatunków cieszących się w tym sezonie rosnącym zainteresowaniem producentów jest papryka — zarówno odmiany do uprawy pod osłonami, jak i w polu. Powodem tego jest coraz większe zainteresowanie zakładów przetwórczych, również chłodni, ponieważ papryka staje się coraz popularniejszym składnikiem mrożonych mieszanek. Jedną z nowszych przetwórczych odmian jest Flexum F1, o owocach stożkowych, w typie papryki igołomskiej, nadająca się do uprawy pod osłonami lub w polu. Kolejną odmianą tego typu jest Pelikan F1 (czyt. też HO 2/2005). Zaletą tych papryk jest również cena nasion — są one około trzech razy tańsze od nasion odmian typu blok.


    Ofertę firmy Kemira przedstawił Wojciech Juńczyk. W grupie nawozów posypowych pojawiły się dwa nowe produkty. CropCare 15 (15-5-20) przeznaczony do stosowania przedsiewnie na glebach bogatych w fosfor. Zawiera on zestaw 9 mikroelementów, w tym również selen. CropCare 21 (21-6-11) polecany jest do nawożenia pogłównego, uzupełniającego przede wszystkim poziom azotu. Gdy utrudnione jest pobieranie składników pokarmowych przez korzenie w warunkach stresowych dla roś­lin, niedobory składników można uzupełniać dolistnie — w tej grupie nawozów pojawiła się seria FoliCare, o różnych składach — dla poszczególnych faz wzros­tu. KelCare to schelatowane mikroelementy przeznaczone do uzupełniania niedoborów tych składników w uprawach warzyw polowych (dla kapustnych polecany jest manganowy KelCare Mn 13P).


    Krzysztof Kantor z Bayer CropScience przedstawił program ochrony warzyw środkami tej firmy. Do podlewania rozsady zapobiegawczo przeciwko chorobom zgorzelowym polecany jest Previcur Energy 807 SL. Poprzedniej wersji tego preparatu — Previcur 607 SL — można używać również do opryskiwania rozsady. Jednym z nowszych fungicydów w ofercie jest Mildex 711,9 WG — do zwalczania między innymi mączniaków rzekomych i alternariozy w uprawach pomidora, ogórka i cebuli. Do ochrony rozsady przed szkodnikami przeznaczony jest Confidor 200 SL — w jego przypadku zwracano uwagę, aby nie przekraczać zalecanego stężenia 0,25%, ponieważ przy wyższym środek ten ulega krystalizacji (dokładnymi zaleceniami dla poszczególnych gatunków dysponuje firma Bayer, zostały one również opublikowane w „Programie ochrony warzyw”, który ukazał się nakładem naszego wydawnictwa na początku tego roku).


    Możliwości wykorzystania Humistaru w uprawach warzyw omówił Piotr Dunal. Środek ten, korzystnie wpływający na strukturę i żyzność gleby, zalecany był dotychczas przede wszystkim do upraw polowych — podawany doglebowo przed rozpoczęciem uprawy.
    W tym roku wprowadzono również próby opryskiwania roztworem Humistaru przygotowanych do wysiewów wypełnionych torfem wielodoniczek i, według P. Dunala, uzyskiwano dzięki temu dobre wschody i wyrównanie rozsady.



    Jan Skocz omówił przede wszystkim ofertę odmian warzyw kapustnych, w której w tym roku znajdzie się kilka nowości

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułPOWODY ZAMIERANIA ROŚLIN PRZY AUTOSTRADACH
    Następny artykułŁĄCKIE JABŁKA PRODUKTEM REGIONALNYM?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.