RAK BAKTERYJNY W PAPRYCE

    Rak bakteryjny (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis = Cmm), mimo iż jest chorobą kwarantannową (z listy A2 — EPPO; dział A — rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 18.09.2001 r.), w Polsce na pomidorach występuje często i wyrządza duże straty. Papryka uważana była przez długi czas za roślinę nieporażaną przez tego patogena. W ostatnim dziesięcioleciu stwierdzono jednak występowanie raka bakteryjnego w uprawach papryki w obu Amerykach. W tym czasie w Europie nie notowano takich przypadków w warunkach produkcyjnych. Jednak w bieżącym roku w Polsce, w rejonie Radomia na papryce obserwowano objawy inne niż powodowane przez dotychczas znane choroby tego warzywa.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułNA RYNKACH – KWIATY CIĘTE I ZIELEŃ CIĘTA
    Następny artykułROLNICZY TALK-SHOW W POZNANIU

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.