– Zajęcia odbędą się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, a prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa – powiedziała Wawro. Liczący 20 godzin kurs jest dofinansowany przez samorząd woj. podkarpackiego. – Przez trzy kolejne niedziele maja słuchacze poznają wybrane zagadnienia z uprawy winorośli oraz podstawy wyrobu wina. Przyszli winiarze dowiedzą się też, czy na produkcji polskiego wina można zarobić – dodała Wawro. Szkolenie zakończy wyjazd studyjny do wybranych winnic, gdzie słuchacze na miejscu poznają zasady pielęgnacji krzewów winorośli, wytwarzania wina oraz oferty turystyczne poszczególnych gospodarstw.
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 40 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.
Źródło: