765×200-prenumerata-mpssad-2020

W najnowszym „Haśle Ogrodniczym” – 5/2019

Hasło Ogrodnicze numer 5/2019
Najnowsze Hasło Ogrodnicze 5/2019 zawiera cykliczny dodatek specjalny - "Moja Winnica". W tym numerze prezentujemy pilotażowe wydanie.

Rolniczy handel detaliczny (RHD) jest dobrym sposobem na zwiększenie dochodów w gospodarstwie. W ramach tej formy handlu detalicznego możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym. Odbywa się to z pominięciem pośredników, co pozwala uzyskiwać lepsze ceny za sprzedawane produkty rolno-spożywcze. Rolnicy i ich małżonkowie, którzy zajmują się lub chcą podjąć działalność w ramach (RHD), mogą ubiegać się o wsparcie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. – więcej w dziale “Nasze sprawy” – strona 3 – Hasło Ogrodnicze nr 5/2019. Redaktor naczelny Joanna Klepacz-Baniak.

Moja Winnica - dodatek specjalny w Haśle Ogroniczym nr 5

 

Ponadto w najnowszym „Haśle Ogrodniczym” – 5/2019 między innymi:

Winnice – szansa na biznes czy nowe hobby?

Wprowadzenie nowych odmian winorośli tolerujących anomalia pogodowe naszego klimatu, jak i symptomy jego ocieplenia pozwoliły na odtwarzanie tradycji winiarskich we wszystkich ośrodkach naszego kraju, w których niegdyś z powodzeniem uprawiano winną latorośl. Powrót do tradycji winiarskich, jako działalności zaniechanej około 500 lat temu z powodu ochłodzenia klimatu, spotkał się z dużym zainteresowaniem producentów oraz turystów, którzy uprawę tę w naszej strefie klimatycznej postrzegają jako nieco egzotyczną. Czytaj dalej – strony 18-20 Hasło Ogrodnicze 5/2019 – dodatek specjalny “Moja winnica”.

Warzywa kapustne - ochrona i pozostałości

Ogrodnicy uprawiający warzywa coraz częściej zdają sobie sprawę, że uzyskanie wspaniale wyglądającego produktu, o odpowiedniej wielkości, kształcie i bez widocznych uszkodzeń powodowanych przez patogeny lub szkodniki to tylko połowa sukcesu, który niekoniecznie prowadzi do szczęśliwego finału, jakim jest sprzedaż po dobrej cenie. Produkt taki wśród potencjalnych nabywców może budzić naturalne obawy o to, czy aby w procesie produkcji nie zastosowano zbyt wielu środków ochrony roślin (ś.o.r.). Czytaj dalej – strony 26-29 Hasło Ogrodnicze 5/2019.


 

Jakość oczami konsumenta

Wiele mówi się o jakości produkcji, organizacji sprzedaży, wreszcie o samym produkcie – jabłku. Zagadnienia te poruszane są z punktu widzenia producenta, handlowca w grupie lub kupca w sieci. A czy ktoś zadał sobie trud, aby zbadać, jak rynek ocenia konsument? Przecież to o niego w całej tej sprzedaży chodzi. Chodzi też o to, aby końcowy odbiorca dostał produkt, który spełni jego oczekiwania, zaspokoi potrzeby, będzie mu smakował, wywoływał pozytywne emocje. I wreszcie – chodzi również o to, aby konsument ów wracał po ten produkt, bez względu na jego cenę. Ja jestem konsumentem i w tym miejscu przedstawię swój punkt widzenia. Czytaj dalej – strony 30-32 Hasło Ogrodnicze 5/2019.


 

Certyfikacja: zbędny koszt czy konieczność?

Bezpieczna żywność to marzenie każdego konsumenta. Jednak w praktyce często okazuje się, że to, co na półce, niekoniecznie spełnia wymagania jakościowe. Polska od kilkunastu lat jest członkiem UE i krajowi producenci mają obowiązek przestrzegać unijnych zasad produkcji owoców i warzyw. Wszystkie czynności powinny być potwierdzone certyfikatem. W praktyce bywa jednak różnie. O opinię na temat wdrażania systemów jakościowych zapytałam Macieja Majewskiego (FMC Agro Sp. z o.o., fot.).

Czytaj dalej – strony 33-35 Hasło Ogrodnicze 5/2019.


 

Wymagania sieci handlowych „od kuchni

Sieć handlowa i ogrodnik. To zestawienie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo „nieproporcjonalne”. Detalista to zazwyczaj funkcjonująca procesowo duża korporacja, zatrudniająca wiele osób odpowiadających za różne, w tym wąskie specjalizacje (takie jak zamówienia, ceny, kontrola jakości, audyty). Ogrodnik, producent, dostawca jest z kolei znacznie mniejszy niż sieć handlowa, ale często bardziej decyzyjny i mający wpływ na własne funkcjonowanie. Czytaj dalej – strony 36-39 Hasło Ogrodnicze 5/2019.


 

Uprawa bobu w Małopolsce

Bób powinien być uprawiany na stanowiskach słonecznych, przedplonem mogą być różne gatunki roślin warzywnych i rolniczych. Przed rozpoczęciem uprawy konieczne jest wykonanie głębokiej orki przedzimowej. Gatunek ten nie ma zbyt wysokich wymagań klimatycznych – nawet podczas intensywnego wzrostu znosi przymrozki wiosenne do –5°C. Najlepsze wyniki daje uprawa bobu z siewu do połowy marca, choć w niektórych gospodarstwach wysiewy są przyspieszone i wykonywane nawet w lutym. Należy jednak pamiętać, że taka uprawa obarczona jest dużym ryzykiem. Czytaj dalej – strony 52-58 Hasło Ogrodnicze 5/2019.

 

Nie zwlekaj zaprenumeruj Hasło Ogrodnicze

lub kup najnowszy numer 5/2019:

HO-5_2019

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię