Białe winogrona też zawierają antocyjany

Białe wina mogą być nieco bliższe czerwonym, niż się wydaje. Okazuje się bowiem, że białe winogrona, z których się je wytwarza, również zawierają antocyjany - pigmenty decydujące o rubinowym zabarwieniu czerwonych win - informuje "New Scientist".

Według większości źródeł „tym, co odróżnia czerwone wino od białego, jest fakt, że białe winogrona nie zawierają antocyjanów” – przypomina Panagiotis Arapitsas z Włoskiej Fundacji Edmunda Macha – instytucji z prowincji Trydent na północnym wschodzie Włoch, zajmującej się edukacją rolno-winiarską.

Arapitsas i jego współpracownicy przeprowadzili, wykorzystując spektrometrię mas, analizy skórek winogron z odmian Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling, z których powstają białe wina. Jak stwierdzili, białe odmiany również zawierają antocyjany, choć w stężeniach kilka tysięcy razy mniejszych niż w odmianach czerwonych, takich jak choćby Merlot.

Wyniki badania przedstawili w „Food Research International”.

Zdaniem Arapitsasa wyniki te rzucają nowe światło na jedną z najstarszych winiarskich ciekawostek pozwalając wyjaśnić, dlaczego producenci białego wina od czasu do czasu uzyskują napój różowawy. – Producenci białych win, którzy zbierali białe winogrona, czasami kończyli z lekko różowawym winem – mówi. – Teraz wiemy nieco więcej, dlaczego tak się może dziać.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZaczynamy sezon – w Sandomierzu
Następny artykułKolejne produkty tradycyjne Pomorza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.