Strona główna Tagi Winogrona

winogrona

Zbiory winogron w UE

Kryzys spowodowany COVID-19 rzuca cień na entuzjazm plantatorów winorośli wynikający z dobrych wskaźników zbiorów.

Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym

Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Owocowy rynek hurtowy

Wzrasta podaż krajowych śliwek i moreli, a malin ulega sporym wahaniom. Ceny czereśni nadal są wysokie, borówki wysokiej w miarę stabilne, a włoskich winogron – notują spadki.

Ważne informacje dla producentów wina

15 stycznia 2019 r. upływa termin składania w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa deklaracji dotyczących rynku wina.

W Chinach straty nie tylko w jabłkach

Jak już wiadomo w branży od wiosny, Chiny poniosły poważne straty w jabłoniach wskutek przymrozków – teraz ocenia się, że sięgają one około 25% całkowitej produkcji i kraj ten zebrał w bieżącym roku „tylko” 31 mln ton tych owoców. Umyka za to rozmiar strat poniesionych w chińskich winnicach.

Chiny liderem produkcji i spożycia winogron

W 2017 roku Chiny wyprodukowały 11,2 mln ton winogron. To prwie połowa produkcji światowej. Nie miały przy tym kłopotów ze spożyciem - nawet trochę im zabrakło...

Mołdawskie winogrona na naszych stołach

W połowie listopada Polskę odwiedziła grupa dziesięciu mołdawskich sadowników zajmujących się produkcją stołowych odmian winorośli. Spotkali się w formule B2B z około dwudziestką polskich handlowców zainteresowanych zakupami tego asortymentu.

Tej jesieni można wzmacniać wina

W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina minister rolnictwa rozporządzeniem z 21 września zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu.

Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach

W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.