Strona główna Tagi Winogrona
Tag:

winogrona

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Owocowy rynek hurtowy

Wzrasta podaż krajowych śliwek i moreli, a malin ulega sporym wahaniom. Ceny czereśni nadal są wysokie, borówki wysokiej w miarę stabilne, a włoskich winogron – notują spadki.

Ważne informacje dla producentów wina

15 stycznia 2019 r. upływa termin składania w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa deklaracji dotyczących rynku wina.

W Chinach straty nie tylko w jabłkach

Jak już wiadomo w branży od wiosny, Chiny poniosły poważne straty w jabłoniach wskutek przymrozków – teraz ocenia się, że sięgają one około 25% całkowitej produkcji i kraj ten zebrał w bieżącym roku „tylko” 31 mln ton tych owoców. Umyka za to rozmiar strat poniesionych w chińskich winnicach.

Chiny liderem produkcji i spożycia winogron

W 2017 roku Chiny wyprodukowały 11,2 mln ton winogron. To prwie połowa produkcji światowej. Nie miały przy tym kłopotów ze spożyciem - nawet trochę im zabrakło...

Mołdawskie winogrona na naszych stołach

W połowie listopada Polskę odwiedziła grupa dziesięciu mołdawskich sadowników zajmujących się produkcją stołowych odmian winorośli. Spotkali się w formule B2B z około dwudziestką polskich handlowców zainteresowanych zakupami tego asortymentu.

Tej jesieni można wzmacniać wina

W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina minister rolnictwa rozporządzeniem z 21 września zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu.

Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach

W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.

Dobre zbiory winogron we Włoszech

Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton – czyli o zaledwie 44,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Tym samym Włochy są największym unijnym producentem tych owoców. Włosi to nie tylko największy producent, ale i konsument winogron w UE 28 – w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton.

Więcej winogron w Turcji

W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton. Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju. Przy czym około 53% łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36% to konsumpcja ich przetworów – rodzynek.
 

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.