Strona główna Tagi Winogrona
Tag:

winogrona

Ważne informacje dla producentów wina

15 stycznia 2019 r. upływa termin składania w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa deklaracji dotyczących rynku wina.

W Chinach straty nie tylko w jabłkach

Jak już wiadomo w branży od wiosny, Chiny poniosły poważne straty w jabłoniach wskutek przymrozków – teraz ocenia się, że sięgają one około 25% całkowitej produkcji i kraj ten zebrał w bieżącym roku „tylko” 31 mln ton tych owoców. Umyka za to rozmiar strat poniesionych w chińskich winnicach.

Chiny liderem produkcji i spożycia winogron

W 2017 roku Chiny wyprodukowały 11,2 mln ton winogron. To prwie połowa produkcji światowej. Nie miały przy tym kłopotów ze spożyciem - nawet trochę im zabrakło...

Mołdawskie winogrona na naszych stołach

W połowie listopada Polskę odwiedziła grupa dziesięciu mołdawskich sadowników zajmujących się produkcją stołowych odmian winorośli. Spotkali się w formule B2B z około dwudziestką polskich handlowców zainteresowanych zakupami tego asortymentu.

Tej jesieni można wzmacniać wina

W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina minister rolnictwa rozporządzeniem z 21 września zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu.

Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach

W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.

Dobre zbiory winogron we Włoszech

Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton – czyli o zaledwie 44,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Tym samym Włochy są największym unijnym producentem tych owoców. Włosi to nie tylko największy producent, ale i konsument winogron w UE 28 – w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton.

Więcej winogron w Turcji

W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton. Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju. Przy czym około 53% łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36% to konsumpcja ich przetworów – rodzynek.
 

Deklaracje dotyczące wyrobu wina do 30 października

Agencja Rynku Rolnego przypomina, że 30 października upływa termin złożenia deklaracji dotyczących rynku wina.

Na Podkarpaciu rusza winobranie

Pierwsze spośród 150 winnic na Podkarpaciu rozpoczęły już winobranie. - Potrwa co najmniej do połowy października. W tym roku zapowiadają się dobre zbiory – powiedziała prezes Fundacji "Galicja Vitis" Ewa Wawro.

Ostatnie artykuły

Pierwsze czerwone porzeczki z Holandii

W Holandii wystawiono na aukcję pierwsze rodzime owoce czerwonej porzeczki. Uzyskane ze sprzedaży pierwszego kartonu pieniądze zostały przeznaczone na cele charytatywne.

Ukraina ma duże zapasy jabłek

Ukraińskie Stowarzyszenie Owoców i Warzyw (UPOA) jest pierwszą organizacją odnotowującą zapasy jabłek na Ukrainie. Jej szacunki pokazują, że na początku maja w tamtejszych chłodniach nadal znajdowało się 80 000 do 85 000 ton jabłek. W zeszłym roku było to poniżej 40 000 ton.

Czy Maspex wyda 1 mld dolarów?

Agencja Reuters poinformowała, że wadowicki Maspex przymierza się do zakupów. I to kosztownych – może chodzić nawet o miliard dolarów.