Gdzie się rodzi wino świętomarcińskie?

Ano, w Krakowie... (a gdzieżby indziej?) - w miejscu, gdzie winnice rosły już w X wieku. Pojawiły się - dokładnie rzecz biorąc na wzgórzu wawelskim dzięki Morawianom (państwo wielkomorawskie) i Czechom - władającym terytorium plemiennym Wiślan zanim przeszło ono pod władanie państwa Piastów.

12-hektarowa plantacja pojawiła się na stokach jurajskiego wzgórza górującego nad doliną Wisły pomiędzy Tyńcem a Krakowem po kilkudziesięcioletniej przerwie. Poprzednie nasadzenia – przez około 200 lat prowadzili mnisi z zakonu Kamedułów. W obrębie klauzury pozostało do dzisiaj kilka krzewów winorośli z początków XX wieku.

Natomiast Winnica Srebrna Góra jest przedsięwzięciem założonym przed sześciu laty. Nasadzenia krzewów mają cztery lata. W tym sezonie Winnica zabutelkowała pierwszy raz większą partię (6000 butelek) wina „świętomarcińskiego” – młodego, tegorocznego trunku, zarówno białego, jak i czerwonego.

Po plantacji obsadzonej odmianami pochodzącymi od winorośli europejskiej oraz od nowych mieszańców oprowadzali gości pierwszego „dnia otwartego” współwłaściciel firmy Mirosław Jaxa Kwiatkowski oraz kierownik plantacji Marek Szymczycha.

Do Winnicy Srebrna Góra zaprosimy niebawem (w czasie sezonu wegetacyjnego). 

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEnergia obywatelska dla dobrego klimatu
Następny artykułZwiększajmy intensywność ochrony krajobrazu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.