Zwiększajmy intensywność ochrony krajobrazu

Fot. K. Rosińska
Jednym z wydarzeń towarzyszących COP19/CMP9 była the Global Landscapes Forum (16-17 listopada), która odbyła się na Uniwersytecie Warszawskim. Podczas cyklu paneli dyskusyjnych naukowcy, negocjatorzy, politycy, eksperci ds. rozwoju, przedstawiciele sektora prywatnego (w tym rolnicy) i mediów zainteresowani m.in. rolnictwem, leśnictwem oraz zagadnieniami pokrewnymi, mieli okazję wspólnie omówić rolę krajobrazu w kontekście polityki klimatycznej.

Omawiano najważniejsze wyniki badań oraz studia przypadków w zakresie następujących tematów:

  • Inwestowanie w zrównoważony krajobraz w celu ochrony lasów i gospodarstw rolnych.
  • Polityka i zarządzanie krajobrazem w leśnictwie, rolnictwie i innych formach użytkowania terenu.
  • Synergia pomiędzy adaptacją i mitygacją zmian klimatu w krajobrazach leśnych i rolniczych.
  • Krajobrazy związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia.

– W Polsce zwiększyliśmy zalesienie kraju w ciągu 20 lat o 5 mln ha. To udało się wraz ze wzrostem produkcji rolniczej i eksportu z tego sektora. Co jest ważne w tym kontekście? Ważna jest dyskusja i debata między Ministerstwem Środowiska, a Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W debacie tej powinny też uczestniczyć lokalne szczeble. To podejście będzie sukcesem zarówno dla krajobrazu jako elementu przyrody, jak i dla krajobrazu jako elementu działalności człowieka. Ostatnio Prezydent RP, Bronisław Komorowski złożył do Parlamentu Europejskiego projekt ustawy proponującej zwiększenie intensywności ochrony krajobrazu poprzez tworzenie instrumentów i narzędzi dla samorządów. Takie oddolne podejście oparte na debacie obywatelskiej wydaje się jedyną drogą do sukcesu i skutecznego chronienia krajobrazu. Spróbujmy to osiągnąć. Zostawmy po sobie krajobraz w lepszym kształcie – mówił na sesji plenarnej konferencji Olgierd Dziekoński, sekretarza stanu w Kancelarii Prezydenta RP.

Każdy z nas może przyczynić się do powstrzymania lub przynajmniej ograniczenia zmian klimatu. Działania te nie wymagają ani eksperckiej wiedzy, ani dużej ilości czasu czy pieniędzy, wystarczy, że przy podejmowaniu codziennych decyzji będziemy kierowali się troską o środowisko naturalne. Przykładowo kupowanie produktów lokalnych ogranicza koszty i ilość energii potrzebnej do tego aby dany produkt (dajmy na to owoc) znalazł się na naszym talerzu i nie musiał być transportowany.

16 listopada organizatorami paneli dyskusyjnych były m.in. Ministerstwo Środowiska i SGGW. To dobry początek debaty, do której zaproszeni byli także rolnicy.

KR

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGdzie się rodzi wino świętomarcińskie?
Następny artykułMaszynowe show (cz. II)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.