W Sandomierzu uczą jak uprawiać winorośl

Szkolenia z technologii uprawy winorośli, pokazy produkcji wina gronowego oraz wydanie informatorów dla turystów zainteresowanych agroturystką winiarską, zakłada projekt realizowany w Sandomierzu. Przedsięwzięcie realizuje Towarzystwo Naukowe Sandomierskie. Projekt współfinansuje Szwajcaria w ramach szwajcarskiego programu współpracy z krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Jak poinformował dr Janusz Suszyna z Towarzystwa Naukowego Sandomierskiego, celem przedsięwzięcia jest przywrócenie dawnych tradycji winiarskich w Sandomierzu i okolicach – edukacja uczniów i studentów oraz miejscowych producentów, którzy podjęli się uprawy winorośli. Rolę centrum szkoleniowego projektu pełni winnica założona obok kościoła dominikańskiego świętego Jakuba w Sandomierzu.

– Od sierpnia do października przeprowadziliśmy sześć szkoleń poświęconych pielęgnacji krzewów oraz procesowi robienia tzw. nastawu wina – od winobrania, poprzez wytłoczenie soku z owoców za pomocą hydro-prasy, po zatknięcie rurki fermentacyjnej w balonie z sokiem, zaszczepionym drożdżami – tłumaczył Suszyna. W pokazach uczestniczyło ok. 200 osób: uczniowie miejscowej szkoły rolniczej, studenci ogrodnictwa sandomierskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, producenci rolni i pasjonaci winiarstwa.
Winnica dominikańska ma ponad 10 hektarów winorośli – krzewy posadzono w maju 2012 r. W tym roku po raz pierwszy owocowała. – Zebrano około 300 kilogramów owoców. Ograniczyliśmy owocowanie, aby od razu nie obciążać młodych krzewów. W przyszłym roku prawdopodobnie uda się zebrać ponad tonę winogron, a w planach jest powiększenie plantacji – mówił Suszyna. W ramach projektu w lutym 2014 r. w Sandomierzu odbędzie się konferencja poświęcona zakładaniu upraw winorośli, pielęgnacji krzewów i procesowi tłoczenia wina. Wówczas też zaplanowano degustację trunku z plantacji dominikańskiej. Przedsięwzięcie zakłada także opracowanie i wydanie informatorów dla osób, które odwiedzają powiat sandomierski dla enoturystyki, czyli agroturystyki winiarskiej na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.
Trasa szlaku liczy 60 km i łączy sześć winnic. Na 20 hektarach wzgórz uprawianych jest tam około 10 odmian winorośli o cennych walorach smakowych, które wytrzymują niskie temperatury. Trzy gospodarstwa – Winnica Płochockich w Darominie, Winnica Nad Jarem w Złotej i Winnica Sandomierska w Górach Wysokich, sprzedają wyprodukowane wino. W ramach ekoturystyki turyści mogą degustować wino, przyglądać się procesowi produkcji trunku, uczestniczyć w pracach pielęgnacyjnych przy winorośli i w winobraniu oraz uzyskać pomoc w zakresie prowadzenia amatorskiej produkcji wina. Część gospodarstw oferują noclegi oraz miejsca do rekreacji.
Pierwszą winnicę w Sandomierzu założyli prawdopodobnie w 1226 roku dominikanie, którzy wytwarzali wino liturgiczne. Już w 1238 roku Leszek Czarny nadał im przywilej sprzedaży wina gronowego w całej Europie. Winorośl była uprawiana przez ok 200 lat – po ochłodzeniu klimatu szlachetna odmiana rośliny wyginęła. Do dziś zachowały się nazwy podsandomierskich wsi Winiary i Winiarki, w których winorośl była uprawiana.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułVestire il Paesaggio i toskańskie szkółki
Następny artykułMożna wnioskować o dotacje na wznowienie produkcji po klęskach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.