Zamiast bordeaux – wytrawne pomorskie?

Globalne ocieplenie może zdziesiątkować dotychczasowe uprawy winorośli - wynika z badań opublikowanych w ostatnim numerze tygodnika "PNAS". To jednak szansa dla winiarzy, między innymi w Polsce.
Według naukowców z USA, Chin i Chile, którzy zbadali wpływ zmian klimatycznych na winorośl, w połowie XXI w. powierzchnia jej obecnych upraw skurczy się o 20-70 procent. Rejony znane od dawna z tradycji winiarskich staną się po prostu zbyt suche. Uprawy trzeba więc będzie albo intensywnie nawadniać, albo przenieść na północ bądź na tereny położone wyżej nad poziomem morza. Na zmianach klimatu winiarsko mogą natomiast zyskać m.in. regiony Europy położone dalej na północ od coraz bardziej suchego basenu Morza Śródziemnego, wW tym – Polska
 
Za: Wyborcza.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWzrost cen żywności
Następny artykułDodatkowe środki na promocję polskiej żywności za granicą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.