Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych z Kryształowym Orłem

W piątek 23 lutego we wrocławskiej Hali Stulecia miała miejsce 10. edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych, podczas której rozdano Kryształowe Orły. Nagrody przyznane zostały w 5 kategoriach: osobowość i firma/instytucja roku, produkt regionalny, wydarzenie cykliczne, projekt/program imprezy/ usługi turystycznej, atrakcja turystyczna. Zachodniopomorski Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych zwyciężył w kategorii wydarzenie cykliczne. Festiwal pokonał m.in. Festiwal Śląskie Smaki oraz Teatry Uliczne Jelenia Góra.

Ubiegłoroczna II edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych zgromadziła ponad 8 tys. gości. Tematem przewodnim wydarzenia była  „Róża – królowa smaku i zapachu”. Poza szeregiem atrakcji, goście festiwalu mogli zwiedzić nowy kompleks ogrodowy – Ogrody Hortulus Spectabilis z wieżą i labiryntem oraz ogrodami różanymi.
 
To już druga nagroda dla tego wyjątkowego wydarzenia. Podczas VII Forum Branży Ogrodniczej, odbywającego się w ramach Kongresu Dystrybucji i Handlu, Festiwal został nagrodzony Złotą Strelicją. Nagroda przyznana została przez Biznes Ogrodniczy za niekomercyjne podejście do biznesu.
 
Co kryje kolejna edycja Festiwalu?
Tegoroczna – III edycja Festiwalu odbędzie się 14 i 15 lipca w Ogrodnach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Tematem przewodnim będzie „Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu”. Goście festiwalu dowiedzą się, które kwiaty są jadalne oraz posmakują dań z ich wykorzystaniem, poznają tajniki kuchni kosmetycznej oraz dowiedzą się, jak założyć warzywnik kwiatowy. W programie wydarzenia znajdą się: prelekcje i warsztaty, pokazy i animacje dla dzieci. Festiwal to również stoiska wystawiennicze, w których asortymencie znajdą się produkty regionalne i tradycyjne. Specjalnie na tą edycję festiwalu powstaje Lawendowy ogród w stylu prowansalskim.

Źródło: materiały organizatora

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWarzywnicze szkolenie w Sielinku
Następny artykułRosyjski import. Podsumowanie 2017 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.