Warzywnicze szkolenie w Sielinku

Suszarnicza Spółka Ogrodnik oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, wraz z partnerami: firmą Awimex, BASF Polska, HM.Clause oraz Hazera zorganizowały 26 lutego szkolenie dla producentów warzyw w Sielinku k. Opalenicy w Wielkopolsce. 
Iwona Krzywiak reprezentująca firmę Ogrodnik informowała o wymogach, jakie trzeba spełnić by móc dostarczać wysokiej jakości surowiec do suszenia. Maciej Wita z BASF podpowiadał, jak stosować produkty z oferty tej firmy, aby osiągnąć jak najlepszy efekt produkcyjny. Polecał m.in. herbicyd Stomp Aqua, a także fungicydy Signum oraz Cabrio Duo. Ofertę odmian warzyw zaprezentował Maciej Rakocy z firmy HM.Clause. Polecał m.in. odmiany dynii, selera, a także odmiana marchwi – Muleta F1 oraz Match F1 i cebuli Yellow Spanish. Wiesław Jakubowskiz firmy Hazera przedstawił ofertę odmian pora (m.in. Bulgina), a także kilka odmian cebuli np. Fasto F1, Centro F1, Firmo F1 i Dormo F1. Zachęcał także do uprawy odmian marchwi np. Volcano F1 i Olimpo F1.

Dr Anna Długosz z firmy Awimex podkreślała, że aby produkcja była dobra to muszą być dobre odmiany. Jej firma dystrybuuje nasiona różnych firm nasiennych. Prowadzi również sprzedaż przez internet. Poza sprzedażą zajmuje się także doradztwem i prowadzeniem doświadczeń polowych u producentów. Prelegentka zwróciła uwagę na potrzebę rozwoju przechowalnictwa, w celu poprawy dochodowości producentów warzyw głównie cebuli.

Podczas spotkania dr Artur Miszczak z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przedstawił ciekawy wykład o pozostałościach, jakie wykrywane są w warzywach. Doradzał jak pobierać reprezentatywne próby do badań. Zwracał uwagę z jakimi pozostałościami producenci mają najczęściej problemy.
O certyfikacji i wymaganiach standardu Global G.A.P. mówiła Monika Kluj. Natomiast zasady funkcjonowania rolnictwa ekologicznego przedstawiła Anna Szafranek WODR Poznań. Ciekawe informacje na temat tworzenia systemu wspomagania decyzji w ochronie roślin zaprezentował Roman Szulc z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku.

Więcej szczegółowych informacji z tego spotkania zaprezentujemy na łamach miesięcznika „Warzywa”

Aleksandra Andrzejewska
 
Fot. Organizatorzy i wykładowcy na spotkaniu w Sielinku: Wiesław Jakubowski (Hazera), Maciej Rakocy (HM. Clause), Iwona Krzywiak (Ogrodnik), dr Anna Długosz (Awimex), Monika Kluj, dr Artur Miszczak (IO w Skierniewicach), Anna Szafranek (WODR Poznań), Krzysztof Labok i Roman Szulc z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Sielinku oraz Maciej Wita (BASF Polska)

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBury Maszyny Rolnicze: otwarto nową halę produkcyjną
Następny artykułKulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych z Kryształowym Orłem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.