Szwedzki szafran? Dlaczego nie!

Szafran kojarzy nam się z egzotyką i… wydatkami. Uprawiany jest w zdecydowanie cieplejszym od naszego klimacie i jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Są jaskółki zmian, ale czy te nadejdą?

Za gram przyprawy produkowanej ze znamion słupków krokusa – szafranu trzeba zapłacić ponad 6 euro. Specyfik pochodzi głównie z Azji Średniej (połowa światowej podaży pochodzi z Iranu), jest produkowany także w Hiszpanii, Grecji, Turcji, Indiach, Azerbajdżanie, Maroku. We wrześniu informowaliśmy na naszym portalu o plantacji szafranu na Ukrainie (https://www.ogrodinfo.pl/rosliny-ozdobne/szafran-z-ukrainy/).

Kolejną próbę przeniesienia uprawy tej rośliny dalej na północ podjęto w Szwecji. Przed sześcioma laty założono tam plantację z 8 tys. sztuk krakusa siewnego. Obecnie sadzi się ich 150 tysięcy – są sprowadzane z Iranu i Bułgarii. Rośliny dobrze znoszą szwedzki klimat, przy temperaturze około zera stopni Celsjusza przerywają wegetację, wznawiają ja po ociepleniu.

Dla uzyskania 1 kg szafranu trzeba ręcznie zebrać słupki ze 100 tysięcy kwiatów. Światowa produkcja to 100 ton przyprawy.

za: east-fruit.com

Poprzedni artykułZapotrzebowanie Rosji na materiał szkółkarski
Następny artykułSzkolenie pomidorowo-ogórkowe w Tłokini Kościelnej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię