Będzie łatwiej eksportować do UE?

Liczą na to tureccy eksporterzy pomidorów, papryki, kabaczków i gruszek. Spodziewają się, że być może jeszcze w tym roku UE poluzuje warunki stawiane dotychczas tureckim warzywom i owocom. Turcja eksportuje około 600 tys. ton tych produktów, jedna trzecia z ich trafia na rynek UE.
 
Dyrektorzy związku eksporterów owoców i warzyw w Antalii oceniają, że byłoby to duże zwycięstwo ich branzy – jakość tureckich owoców i warzyw oraz stopień bezpieczeństwa zdrowotnego produkcji są już zgodne z międzynarodowymi standardami. Zaś nowe warunki handlowe mają pozwolić na obniżenie kosztów eksportu i jego zwiększenie.
 
Za: fructidor.com
pg
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Rosji rosną zbiory pomidorów
Następny artykułZamiast ziemniaków – sorgo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.