Zbiory jabłek w Brazylii w sezonie 2014/2015 będą nieco większe. W sumie zebrane zostanie około 1,185 mln ton jabłek wobec 1,175 mln ton sezon wcześniej. Owoce te uprawiane są w Brazylii na powierzchni 37,6 tys. hektarów.
Średnie spożycie jabłek przez 1 Brazylijczyka to około 3 kg rocznie, a w sumie łączny wolumen spożycia w całym sezonie 2014/2015 oszacowany został na około 1,024 mln ton wobec 1,014 ml ton w sezonie 2013/2014. Do przetwórstwa skierowane zostanie w omawianym okresie ponad 181,0 tys. ton jabłek – przerabianych głównie na sok, a na eksport trafi 78,0 tys. ton tych owoców.
Największymi odbiorcami brazylijskich jabłek są od lat dwa rynki unijne – Holandia i Wielka Brytania – przed rokiem skierowano tam ponad 40,0 tys. ton jabłek. Ponadto owoce te eksportowane są do Niemiec, Bangladeszu, Irlandii i Francji. (W nadchodzącym sezonie atrakcyjny może się okazać rynek rosyjski – red.)
Brazylijczycy sprowadzają także jabłka zza granicy – w sezonie 2014/2015 to spora wielkość: około 99,0 tys. ton, a zakupy te rosną corocznie głównie z uwagi na rosnąca na lokalnym rynku konsumpcję jabłek. Najwięcej sprowadzane jest z Argentyny – w minionym roku była to połowa dostaw.
Ponadto na brazylijskim rynku obecne są jabłka z Chile, Francji czy Hiszpanii.
Źródło: FAMMU/FAPA