Bułgaria ma coraz mniej własnych owoców i warzyw

Owoce i warzywa
Według bułgarskiego Ministerstwa Rolnictwa import owoców i warzyw w tym kraju w 2018 r. wzrósł odpowiednio o 2000 i 20 000 ton. Był on spowodowany zmniejszeniem produkcji rodzimych warzyw i owoców.

Dzisiaj bardziej opłacalne dla Bułgarów jest kupowanie tych produktów za granicą, gdzie są one tańsze. Podobno wynika to głównie z braku dopłat dla bułgarskich producentów rolnych.

Zdaniem ekspertów, jeśli tempo spadku produkcji warzyw i owoców w gospodarstwach domowych utrzyma się, znikną one całkowicie z półek bułgarskich sklepów w ciągu najbliższych 10-15 lat. Konsumenci często narzekają przy tym na niską jakość i mierny smak importowanych produktów.

Obecnie, kupując pomidory w Bułgarii, najprawdopodobniej kupuje się przywiezione z Polski, Włoch, Grecji lub Macedonii. Jabłka w bułgarskich sklepach pochodzą głównie z Macedonii, Serbii i Grecji.

za: novinite.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCeny jabłek na koniec grudnia
Następny artykułWażne informacje dla producentów wina

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.