W Bułgarii od dziesięciu lat spada produkcja ogrodnicza. Tamtejsze statystyki cytowane przez WPHiI Ambasady RP w Sofii dotyczące roku 2012 - mówią o uprawie warzyw na powierzchni 39,3 tys. ha (spadek o 15,6% w stos. do 2011 r.) i owoców na 41 tys. ha (spadek o 24,2%). Bułgarski import owoców i warzyw świeżych oraz przetworzonych wyniósł w 2012 roku prawie 535 tys. ton i wzrósł o ponad 5% w porównaniu z rokiem 2011.
W tej sytuacji bułgarscy sadownicy coraz bardziej obawiają się utraty swojego rynku na rzecz owoców z Polski. W 2013 r. import jabłek przez Bułgarię przekroczył 29 tys. ton (2012 r.- 26,8 tys. t). Średnia ich cena wynosiła 0,25 euro/kg, zaś w sprzedaży hurtowej – 1,03 euro/kg. Polska była największym dostawcą jabłek na rynek bułgarski – wysłaliśmy tam 5,6 tys. t. Bułgarzy boją się, że bardzo tanie w bieżącym sezonie polskie jabłka całkiem wyprą rodzime, oferowane za około dwukrotnie wyższą cenę. Tymczasem nasze owoce są teraz oferowane w Bułgarii nadal w granicach 0,23-0,26 euro/kg, ale polskie zainteresowanie rynkiem Bułgarii rośnie z związku z zamknięciem się sprzedaży do Rosji.
Za: WPHiI Sofia, Fitomag
pg