W ostatnich kilku latach powierzchnia upraw czarnych jagód (borówka amerykańska) w Holandii wzrosła w rekordowym tempie. W roku 2012 łączna powierzchnia upraw tych owoców miękkich wyniosła 585 ha – to o 110% więcej wobec obszaru upraw z roku 2007 kiedy wynosił on jedynie 280 ha oraz o 257% więcej wobec danych sprzed dwudziestu lat - w roku 2002 jagody w Holandii uprawiane były na powierzchni 164 ha.
Z roku na rok odnotowywany jest i nadal będzie wzrost obszary nasadzeń jagód – przede wszystkim z uwagi na stabilny wzrost popytu na te owoce na holenderskim rynku. Oprócz zapotrzebowania krajowego, Holendrzy niewielkie ilości jagód również eksportują – w minionym roku poza grancie wysłano łącznie 1,3 tys. ton jagód holenderskich oraz około 3,4 tys. ton tych pochodzących z reeksportu. Największym importerem jagód z Holandii są Niemcy – 1,4 tys. ton oraz Wielka Brytania – 1,1 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA