Dobre zbiory owoców i warzyw na Węgrzech

FruitVeb zaprezentował dane dotyczące węgierskiej produkcji ogrodniczej. Wartość węgierskich zbiorów owoców i warzyw w minionym roku wyceniono na przeszło 906,0 mln euro, a ich wolumen to około 2,766 mln ton. Ze wspomnianej wielkości około 850,0 tys. ton to zbiory owoców, z czego 510,0 tys. ton to produkcja jabłek, a 85,0 tys. ton - czereśni.
W minionym roku o około 2-3% zwiększyła się na Węgrzech powierzchnia upraw owoców, a największy wzrost dotyczył powierzchni upraw orzechów włoskich oraz moreli, wiśni i czereśni. Wzrosła również powierzchnia upraw warzyw – zwłaszcza tych gruntowych, w tym przede wszystkim słodkiej kukurydzy, marchwi i pietruszki. 
 
W sumie w minionym roku węgierscy producenci zebrali około 1,5 mln ton warzyw gruntowych. W przypadku produkcji warzyw szklarniowych – oszacowano ją przed rokiem na około 430,0 tys. ton, to o 6% więcej niż rok wcześniej. Większy był obszar upraw szklarniowych sałat, kapusty oraz papryki słodkiej.
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWymiar składek na ubezpieczenie społeczne rolników w II kw. 2017 r.
Następny artykułZwrot opakowań albo kara

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.