Drogi cukier, mniejszy zysk przetwórców

Zdaniem przedstawicieli europejskiej organizacji PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) unijni przetwórcy owoców w sezonie 2010/2011 ponieśli znaczne straty z powodu podwyżki cen cukru.

W porównaniu z rokiem 2009 ceny cukru w przetwórstwie owocowym wzrosły w minionym sezonie o 30-40%. Najwięcej stracili producenci dżemów, galaretek, owocowych musów i puree oraz owoców konserwowanych w puszkach, a także syropów. Udział ceny cukru w tych przetworach stanowi od 15% do 40% w finalnej cenie przetworzonego produktu.

Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZmiany w składce zdrowotnej rolników
Następny artykułHonorowy członek ZSzP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.