Pełnia skupu warzyw dla przetwórstwa – jakie ceny?

fot. J. Klepacz-Baniak
Ceny w większości wypadków zbliżone są do ubiegłorocznych, ale z tendencją w górę.

Pomidory

O 7 groszy wyższe niż przed rokiem są ceny pomidorów do mrożenia. Za kilogram firmy płacą od 0,65 do 0,70 zł, w wypadku kontraktacji nieco mniej – średnio 0,55 zł/kg.

Cebula

Ceny wysokie. Susza w głównych rejonach upraw – na Kujawach i w Wielkopolsce ograniczyła plony od 30 nawet do 60%. To skutkuje rosnącymi stawkami. 1 zloty za kilogram tych warzyw to bardzo dobra cena jak na początek sezonu. Ale nie wszędzie zrekompensuje ona producentom niską podaż.

Kapusta

Tak drogiej kapusty jak teraz jeszcze nie było – komentują eksperci. Tu też daje o sobie znać efekt suszy. Drożeje biała, pekińska, czerwona. Na rynkach hurtowych za główkę białej kapusty dobrej jakości trzeba zapłacić nawet 5 złotych.

Źródło: tvp.pl/informacje-rolnicze

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł„Zieleń to życie” i „Flower Expo Polska” – już od dziś w Warszawie
Następny artykułNowości GrootGroenPlus 2019

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.