Eksport hiszpańskich owoców i warzyw

W listopadzie 2011 r. hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł ilościowo o 6%, ale jego wartość liczona rok do roku (rdr) obniżyła się o 7%. Łącznie w listopadzie 2011 r. Hiszpanie wyeksportowali 1,12 mln t owoców i warzyw za sumę 872 mln euro.
Warzyw wysłano ok. 503 tys. ton, to jest o 23% więcej, niż w listopadzie 2010 r. Największy wzrost odnotowano dla ogórków i słodkiej papryki. Wartość wyeksportowanych w omawianym miesiącu warzyw to 375,5 mln euro. Eksport owoców w tym samym okresie wyniósł 646 tys. ton, był on o 4% mniejszy wobec listopada 2010, a wartość ich sprzedaży osiagnęła 498,6 mln euro.

Od początku stycznia do końca listopada 2011 r. Hiszpanie wyeksportowali łącznie 9,1 mln t owoców i warzyw świeżych (czyli rdr o 11% więcej) – 3,7 mln t stanowił eksport warzyw, a 5,4 mln t – owoców. W porównaniu z okresem styczeń-listopad 2010 r. eksport warzyw wzrósł o 14%, a owoców o 10%. Łączna wartość eksportu owoców i warzyw w pierwszych 11 miesiącach minionego roku wyniosła ponad 7,5 mld euro, o 0,6% mniej wobec roku poprzedniego.

Za: FAMMU/FAPA 
AA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWięcej warzyw w Niemczech
Następny artykułPogoda: co nas czeka w nowym tygodniu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.