Francuski rynek pomidorów

fot. P. Grel
W bieżącym roku powierzchnia upraw pomidorów we Francji jest o 3% mniejsza niż przed rokiem iw sumie wynosi 2,27 tys. ha, z czego 1,93 tys. ha stanowią uprawy szklarniowe, a pozostałe 0,33tys. ha gruntowe. Łączna ich produkcja została w 2014 roku oszacowana na 575,0 tys. ton – to o1% więcej niż przed rokiem i o 2% mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
Ze wspomnianej wielkości około 561,2 tys. ton to zbiory pomidorów szklarniowych, a jedyne 13,8 tys. ton to warzyw gruntowe. Około 261,2 to pomidory kiściowe. Prawdziwym zagłębiem pomidorowym jest zachód kraju z tegorocznymi zbiorami na poziomie ponad 215,0 tys. ton oraz tereny południowo – wschodnie z szacowaną z produkcją na poziomie około 180,0 tys. ton.

W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 234,2 tys. ton pomidorów, w tym 222,2 tys. ton skierowano na pozostałe rynki unijne, w tym najwięcej do Niemiec – około 80,0 tys. ton. Zdecydowanie większy był za to import tych warzyw – w sumie sprowadzono prawie 559,0 tys. ton, z czego około 324,0 tys. ton to dostawy państw trzecich – pozaunijnych, a 235,0 tys. ton z innych krajów członkowskich. Rekordowe ilości Francuzi sprowadzili z Maroka – ponad 304,0 tys. ton oraz z Hiszpanii – 150,0 tys. ton.

Za: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSpożycie jabłek w Rosji spadnie w tym sezonie o 10 proc.
Następny artykułSzacunek zbiorów na Ukrainie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.