Handel wspiera lokalną produkcję

Katalońskie stowarzyszenie producentów owoców Afrucat monitoruje pochodzenie sprzedawanych w Hiszpanii owoców. Z tych obserwacji wynika, że w supermarketach rośnie odsetek jabłek i gruszek rodzimej produkcji.
Ostatnie dane mówią, że 38% jabłek i 5% gruszek oferowanych w sieciach mających sklepy wielkopowierzchniowe w Hiszpanii pochodzi z importu. W porównaniu do wyników uzyskanych w roku 2011 procent rodzimych owoców w handlu się zwiększył. 
 
Stwierdzono przy tym jeszcze jedną zależność – na lokalnym poziomie silniej zaznaczał się trend do oferowania konsumentom owoców wyprodukowanych w pobliżu. Jako przykład podano Lleidę, w której hiszpańskie owoce stanowiły 80% oferty, Barcelonę i Saragossę – tam rodzima produkcja spadła do 60% i Madryt, w którym stanowiła już tylko połowę. 
za: fruitnet.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRolnicza Solidarność chce przedłużyć protest przed kancelarią premiera
Następny artykułNa Kaukaz i dalej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.