Jak informuje Komisja Statystyczna Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNSD), w latach 2009-2012 największym światowym eksporterem i reeksporterem owoców (włączając w to owoce cytrusowe) i warzyw była Holandia.
W roku 2012 posiadała ona około 14,6% udział w eksporcie i reeksporcie globalnym, a tuż za nią uplasowała się Hiszpania z 12,1% udziałem oraz Chiny z 10,9% udziałem. Czwarte miejsce w omawianym okresie przypadło Meksykowi z udziałem na poziomie 9,7%; kolejne miejsca zajęły Stany Zjednoczone (8,3%), Kanada (5%) oraz Francja (4,4%), Belgia (3,7%), Włochy (2,8%) i Niemcy (1,9%). Pozostałym krajom przypada eksport na poziomie około 26,5% w łącznym światowym handlu.
Holandia największe ilości owoców i warzyw kieruje przede wszystkim na rynek niemiecki (ok. 35% łącznych dostaw), brytyjski (7,6%) oraz belgijski (3,8%). Spore ilości eksportowanych produktów kierowane są ponadto do Szwecji, Francji i Hiszpanii.
Źródło: FAMMU/FAPA
Jesli Holendrzy maja 14% globalnego exportu i reeksportu wliczajac w to cytrusy to stawiam ze prawie wszystko w tych 14% to reeksport. Kupic, sprzedac. Gram handlu lepszy niz kilo roboty. Szkoda ze wartosci nie podano.
Jabłka to nie wszystko… ot i całe tłumaczenie
Jest pierwsza 10. a nas w niej nie ma – tak to rozumiem.
A gdzie Polska ?