Holenderski eksport do Niemiec

W 2012 roku Holendrzy wyeksportowali na niemiecki rynek w sumie 811,9 tys. ton świeżych warzyw i owoców.
Najwięcej z nich stanowiły pomidory z wynikiem nieco ponad 314 tys. ton. Na drugim miejscu wśród dostarczonych warzyw znalazły się ogórki – 193,5 tys. ton oraz kolejno słodka papryka z wynikiem 104,7 tys. ton, cebula – 27,2 tys. ton, brukselka – 22,7 tys. ton, pieczarki – 20,6 tys. ton oraz marchew – 20,3 tys. ton i bakłażany – 14,5 tys. ton. Wśród dostarczonych owoców najwięcej stanowiły jabłka – 34,3 tys. ton oraz gruszki – niecałe 17 tys. ton.
Za: FAMMU/FAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNiemcy chętnie jedzą owoce pestkowe
Następny artykułPolsko-chińskie studia w stolicy Dolnego Śląska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.