Holenderski eksport kapusty

W pierwszych trzech kwartałach minionego roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 65,8 tys. ton kapusty (białej i czerwonej), w tym 59,3 tys. ton trafiło na rynek unijny, a pozostała ilość 6,6 tys. ton do pozostałych państw trzecich.
Dla porównania w analogicznym okresie rok wcześniej wielkość eksportu to 71,7 tys. ton, a w całym 2012 roku odpowiednio 88,6 tys. ton. Najwięcej w omawianym okresie od stycznia do końca września kapusty z Holandii zaimportowała Wielka Brytania – nieco ponad 15,0 tys. ton oraz Niemcy – 10,2 tys. ton. Ponadto około 9,7 tys. ton to dostawy do Francji, 6,5 tys. ton do Danii i niecałe 4,5 tys. ton do Włoch. 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW rolnictwie sezonowe pogorszenie koniunktury
Następny artykułMała bioróżnorodność zagraża bezpieczeństwu żywności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.