Holenderski rynek pieczarek

Holandia to największy unijny producent pieczarek - w roku 2012 zbiory wyniosły 307 tys. ton, a w roku 2011 304 tys. ton. Z corocznych zbiorów spore ilości pieczarek kierowane są do bezpośredniego spożycia na lokalnym rynku, więcej tych grzybów trafia jednak do przetwórstwa.
W 2012 roku do bezpośredniej konsumpcji świeżych pieczarek skierowano 120 tys.ton, z czego 52 tys. ton stanowiło spożycie krajowe, a pozostałe 68 tys. ton wyeksportowano. Do przetwórstwa skierowano łącznie 187 tys. ton, przy czym największe ilości przetwarzanych pieczarek to grzyby puszkowane oraz mrożone. 
Do eksportu pieczarek pochodzących z krajowej produkcji trzeba dodać dodatkowe 30 tys. ton grzybów pochodzących z reeksportu – w sumie w roku 2012 holenderski eksport zamknął się wielkością 98 tys. ton.
Dodatkowo, wyeksportowano 148 tys. ton pieczarek w puszkach, a mrożonych – 86 tys. ton. Największym odbiorcą holenderskich pieczarek
świeżych są od lat Wielka Brytania, Niemcy i Francja.
 
Za: FAMMU/FAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPszczoły chorują, będzie mniej miodu
Następny artykułWskazówki (12)

4 KOMENTARZE

  1. Polska produkcja pieczarek w 2012 r. – 265,0 tys. t. Prognoza na 2013 r. – 267,0 tys. t. Dane za „Wyniki produkcji roślinnej GUS”

  2. Janie, z kontekstu wynika, że mowa jest tylko o holenderskich pieczarkach, w dodatku jest w sąsiedztwie „reeksport’, więc powinno być wszystko jasne…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.