Kolejne firmy ze Świętokrzyskiego w sieci dziedzictwa kulinarnego

W trakcie produkcji soku
Pięciu nowych producentów, restauratorów i handlowców zostało w środę przyjętych do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie - poinformowała rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Iwona Sinkiewicz-Potaczała.

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach.

– Sieć promuje w ten sposób turystykę kulinarną, co pomaga funkcjonować małym przedsiębiorstwom, związanym z sektorem żywności, takim jak gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy i restauracje, serwujące dania regionalne – tłumaczyła Sinkiewicz-Potaczała.

Decyzją zarządu województwa świętokrzyskiego, do regionalnej sieci dziedzictwa kulinarnego dołączyły: hotel i restauracja „Dworek Korytków”, restauracja i motel „Kamyk” z Rudy Malenieckiej i kielecki sklep ze zdrową żywnością „Źródło Smaków”. W sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego znalazły się także Zakłady Mięsne „WiR” z Łopuszna, produkujące wędliny pod nazwą „Świętokrzyskie specjały”. Są wśród nich kiełbasy, szynki i pasztety, wytwarzane w tradycyjny sposób, bez wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników.

Do sieci świętokrzyskiego dziedzictwa kulinarnego dołączyła też spółka „Sad Sandomierski” skupiająca sadowników. Firma zajmuje się m.in. produkcją naturalnego soku jabłkowego, który nie zawiera dodatków wody, cukrów, konserwantów i barwników.

Świętokrzyska sieć dziedzictwa kulinarnego obejmuje od środy już 72 podmioty – firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy.

Produkty rekomendowane wpisem do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, będzie można kupić – a wcześniej także skosztować – w sobotę w Kielcach, podczas Jarmarku Świątecznego. Będą wśród nich: tradycyjne wędliny, wyroby z dziczyzny, pieczywo na zakwasie, dżemy i konfitury, przetwory z warzyw, miody, domowe soki, owoce i lokalne wino.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChińczycy stawiają na Ukrainę
Następny artykułStraty ś.o.r. i nawozów – spływ powierzchniowy (cz. II)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.