Koniec mieszania w sokach – zmiana przepisów UE

W połowie grudnia ub.r. Parlament Europejski zaakceptował nowe, przyjazne dla konsumentów zasady oznakowania owocowych soków i nektarów. Oznakowanie ma uniemożliwić używanie potencjalnie mylących nazw soków mieszanych oraz informacji o braku cukru.

Parlament zatwierdził aktualizację obecnego prawa z 2001 roku, 585 glosami za, 33 glosami przeciw, przy jednym wstrzymaniu się od głosu. Sprawozdawca Andrés Perelló Rodriguez (S&D, ES) powiedział: „Naszym priorytetem było dostarczenie konsumentom adekwatnej informacji, żeby wiedzieli, co kupują. Parlament odegrał kluczową rolę, zakazując dodawania cukru do produktów sprzedawanych, jako soki i określając obecność cukru i innych substancji słodzących w podobnych napojach”.
 
Soki mieszane
Mieszanka dwóch różnych soków, będzie musiała mieć w przyszłości nazwę, odzwierciedlającą zawartość, uzgodnili posłowie.  Na przykład, połączenie dziewięćdziesięciu procent soku jabłkowego z dziesięcioma procentami soku truskawkowego, będzie musiało nosić nazwę: „sok jabłkowo – truskawkowy”, podczas gdy dziś możliwa jest nazwa: „sok truskawkowy”. Nazwa handlowa „sok wieloowocowy” będzie mogła zostać użyta w przypadku zmieszania trzech lub więcej owocowych soków.
 
Cukier i inne substancje słodzące
Posłowie zdają sobie sprawę, że konsumenci, szczególnie diabetycy, rodzice oraz osoby na diecie, chcą jasnego oznakowania różnicy między sokiem a nektarem, oraz obecności wszelkich substancji słodzących.
 
W przyszłości, soki owocowe, z definicji nie będą zawierały cukru ani substancji słodzących. Nektary, zrobione z miazgi owocowej i wody, będą mogły zawierać cukier oraz substancje słodzące. Etykiety „bez dodatku cukru”, będą musiały zniknąć z nektarów zawierających sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna, aby nie wprowadzać konsumentów w błąd.
 
Sok pomarańczowy bez domieszki
Wiele produktów, takich jak „sok pomarańczowy” zawiera do 10% soku z mandarynki, poprawiającego kolor i smak. Jest to częsta praktyka zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w Brazylii, które to kraje mają spory udział w rynku europejskim. Dla zachowania równych szans, zarówno importowane, jak i europejskie soki pomarańczowe nie będą mogły zawierać domieszek lub będą musiały uwzględniać mandarynkę w nazwie produktu.
 
Kolejne kroki
Powyższe zasady zostały ustalone podczas rozmów nieformalnych Parlamentu i Rady, teraz potrzebują formalnego potwierdzenia przez Rade, aby mogły stać się prawem. Wszystkie produkty wprowadzone na rynek zanim to nastąpi, będą mogły pozostać w sprzedaży na kolejne trzy lata. Państwa członkowskie będą miały 18 miesięcy na dostosowanie swojego prawa.
 
Za: PE
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRuszają Targi Sadownictwa i Warzywnictwa
Następny artykułSesja wykładowa towarzysząca TSW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.